Informatiile despre cel mai fierbinte subiect al acestor zile sunt ba negative, ba impresionante, ba socante, ba in sfera disperarii… de ambele parti. Fiecare crede ce vrea sau ce poate, citeste, priveste la tv sau pe internet, in vreme ce mii de imagini terifiante deruleaza o realitate in deriva. Iata ce spun romanii…
Din sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” rezultă ca 23,4 la sută dintre cei chestionati cred că este vorba in special despre sunt grupuri organizate cu scopul de a destabiliza Europa, 23,3 la sută consideră că aceştia au plecat din ţările de origine din cauza sărăciei, iar 5,8 la sută spun că imigranţii pur şi simplu preferă să trăiască în Uniunea Europeană.
Proporţia celor care cred că România ar putea deveni o ţară importantă de tranzit pentru imigranţii din Orient este mică. Astfel, doar 9,3 la sută dintre participanţi au răspuns „în foarte mare măsură” şi 20,2 la sută „în mare măsură”.
Potrivit datelor citate de Mediafax.ro, aproape un sfert dintre persoanele chestionate cred că sunt şanse mici ca imigranţii să tranziteze România, 22,5 la sută spun că şansele nu sunt nici mici, nici mari, iar 12,2 la sută au afirmat că acest lucru ar fi posibil într-o foarte mică măsură.
La întrebarea „În ce măsură credeţi că România ar putea deveni o ţară importantă de destinaţie (în care să se stabilească) pentru imigranţii din Orient ?”, doar 7% dintre participanţii la studiu cred că „în foarte mare măsură”, 16,9 la sută au spus „în mare măsură”, 21,8 la sută au răspuns „nici în mare, nici în mică măsură”, 27,1 la sută „în mică măsură” şi 17,2 la sută „în foarte mică măsură”.
Ceea ce este demn de remarcat este ca statisticile confirma că 56,2% dintre români spun că România NU ar trebui să primească refugiaţi, 35,5% consideră că ţara noastră ar trebui să găzduiască imigranţi; 8,3% au spus că nu ştiu sau au refuzat să răspundă.
Din cei 35,5 la sută care au spus că ar trebui să primim refugiaţi, 82,1 la sută consideră că România trebuie să-şi stabilească singură cota de refugiaţi pe care îi poate primi, iar 14,6 la sută că România ar trebui să primească cota de refugiaţi solicitată de la nivelul UE. Reiese ca din totalul persoanelor chestionate, 65,3 la sută spun că nu ar fi de acord ca refugiaţii să se stabilească în România şi doar 26,5 la sută că ar accepta acest lucru.
De precizat, acest sondaj a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015 pe un eşantion de 1.085 persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste. Marja de eroare este de ±3 la sută, la un grad de încredere de 95 la sută. Sondajul „Barometrul de opinie publică – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevărul.
Miniştrii de Interne ai statelor UE au aprobat, în reuniunea de marţi, sistemul propus de Comisia Europeană privind distribuirea a încă 120.000 de refugiaţi, anunţă preşedinţia luxemburgheză a Consiliului UE. Potrivit unor surse citate de BBC News online, România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat împotriva acestui sistem de relocare.
Intre timp, presa internationala anunta ca Germanai ar putea propuna ca tarile care nu accepta cotele obligatorii sa plateasca amezi (cca 6000 euro/ refugiat), ca vorba aceea o viata costa. Si costa bani. Totul se reduce nu atat la procente, cat la euro. La CONTABILITATEA de care depinde soarta a milioane de oameni… (noi si ei).
Sursa foto:jurnalul.ro, www.b1.ro