Pentru prima dată în istorie, Turul României a avut finiș de etapă într-o comună, Cristian, din județul Brașov, localitate apărută pe radarul ciclismului românesc odată cu Emil Dima, campion național la contratimp. Turul a trecut de mai multe ori pe aici, dar de-abia în 2022 a găzduit un start și acum, iată, un finiș de etapă. Nu orice etapă, ci cea mai lungă de la această ediție.
Vineri, 16 august, după startul din Piața Mare, Sibiu, evadarea a reușit să se formeze după 20 de km. Patru cicliști, între care doi care au promis că vor ataca – Emil Dima, care și-a dorit să câștige acasă și Paul Wright, purtătorul tricoului roșu de lider în clasamentul sprinterilor, care a vrut să-și apare poziția câștigată cu multă transpirație, după 2 zile petrecute consecutiv în evadare. Cicliștii din evadare au colaborat bine, la un moment dat au avut un avans de 6 minute, dar pe cățărarea de la Poiana Mărului plutonul a recuperat și a reușit să-i prindă. Au mai fost încercări de atac, dar nimeni nu a reușit să scape controlului impus de Astana, care a apărat ca la carte tricoul galben.
VIDEO: ultimul kilometru al Etapei 3 din Turul României 2024: https://www.facebook.com/tourofromaniaofficial/videos/1429932677667419
Podiumul Etapei 3:
Locul 1 și tricoul portocaliu, sponsorizat de Orange: BOWER Lewis, Equipe Continentale Groupama – Fdj
Locul 2 – SMIRNOV Ivan, Astana Qazaqstan Development Team
Locul 3 – STOSZ Patryk, Team Felt Felbermayr
Tricoul galben de lider în Clasamentul General, sponsorizat de Yopro: REMKHI Rudolf – Astana Qazaqstan Development Team
Tricoul cu buline, de lider în Clasamentul pe Puncte, sponsorizat de Federația Română de Ciclism: KUBIŠ Lukáš, Elkov – Kasper
Tricoul verde, de lider în Clasamentul Cățărătorilor, sponsorizat de Stay Strong: DOSTIYEV Ilkhan, Astana Qazaqstan Development Team
Tricoul alb, de lider în Clasamentul Tinerilor (sub 23 de ani), sponsorizat de Gebruder Weiss: REMKHI Rudolf – Astana Qazaqstan Development Team (va fi purtat în etapa de mâine de către MAKOHON Jack, Team Skyline)
Tricoul roșu, de lider în Clasamentul Sprinturilor, sponsorizat de M&Ms: WRIGHT Paul, Rembe Pro Cycling Team Sauerland
Tricoul albastru, de lider în Clasamentul Românilor, sponsorizat de Ariel: RĂILEANU Cristian, Echipa Națională a României.
Sâmbătă, 17 august, Turul României continuă pe un traseu de 189,1 km cu Etapa 4, care începe la ora 10.45 de pe Bulevardul Libertății din Târgoviște, și trece prin localitățile Moreni – Valea Lungă – Pucioasa – Vulcana Băi – Voinești, înainte de a se termina pe același Bulevardul Libertății din Târgoviște, între orele 15:06-15.38, în funcție de viteza plutonului.
După startul profesioniștilor, la Târgoviște se desfășoară Cursa Copiilor, între orele 13:30-15:30, pe Bulevardul Libertății.
La ediția de anul acesta a Micii Bucle mai este programată o singură cursă de copii:
- 18 august, București, Bulevardul Unirii, Biblioteca Națională, între orele 13:30-16:00.
Detalii și înscrieri: https://bit.ly/CursaCopiilorBucurești
După Târgoviște, Turul României se mută în Capitală, pentru etapa de gală a ediției:
- Duminică, 18 august, Etapa 5
98 km – Circuit în București, pe Bulevardul Unirii
Start: București, Biblioteca Națională, ora 09:45
Finiș: București, Biblioteca Națională, între orele 12:03-12:27, în funcție de viteza plutonului.
A 56-a ediție a Turului României, care a început astăzi la Deva, propune 5 etape care trec prin Alba Iulia, Păltiniș, Sibiu, Cristian (BV) și Târgoviște, înainte de a ajunge la finiș, în 18 august, la București, unde pentru prima dată după 20 de ani, etapa finală se va desfășura pe Bulevardul Unirii. Organizat de Federația Română de Ciclism, alături de Auchan România și Agenția Națională pentru Sport în calitate de parteneri principali, evenimentul însumează peste 800 de km și aduce la start 25 de echipe din 14 țări, marcând cea mai puternică participare românească la o competiție de gen, cu șase echipe înscrise. Evenimentul este transmis integral, în direct, pe Digi Sport 2.
Despre Turul României
Inspirată de Turul Franței, publicația „Revista Automobilă” a organizat, în 1910, Circuitul Munteniei, pe ruta București-Sinaia-Târgoviște-București, însă competiția a fost pusă de pauză 3 ani mai târziu, din cauza Primului Război Mondial. În 1934, ziarul „Sportul Zilnic” a reluat ideea, organizând prima competiție ciclistă națională – Turului României, supranumită și „Mica Buclă”. Competiția figurează în calendarul Uniunii Cicliste Internaționale din 2008, iar din 2019 este organizată în parteneriat cu Auchan România. Mai multe informații despre Turul României 2024 pe: www.turulromaniei.ro.