Praznicul Moșilor de toamnă

images_foto_112017_1C

În sâmbăta dintâi a lunii noiembrie, Biserica Ortodoxa a randuit sa se faca pomenirea mortilor. Pomenirea din aceasta zi, este cunoscuta si sub denumirea de Mosii de toamna si precede postul Caciunului

Tinand seama ca nu stim unde se afla cei morti, ne rugam atat pentru cei din iad, cat si pentru cei din rai.

 

De ce facem pomenire mortilor?

Biserica ii numeste pe cei trecuti in viata de dincolo „adormiti”, termen care are intelesul de stare din care te poti trezi, subintelegandu-se ca maortae nu e, in sine, un fapt definitiv. Biserica nu vorbeste de trecere intr-o stare de nefiinta, ci de trecere dintr-un mod de existenta in alt mod de existenta. Hristos ii va darui cuvantului „adormit”, intelesul care il asociaza cu invierea. Cand Mantuitorul ajunge in casa lui Iair, a carui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: „Nu plangeti; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52).

Aceste stari nu sunt definitive, ele dureaza pana la Judecata Universala, cand va avea loc invierea intregului neam omenesc si cand vor avea loc hotararile finale legate de starea de fericire sau suferinta. Noi ortodocsii ne rugam pentru cei morti, pentru ca avem credinta ca prin rugaciunile noastre, sufletul pentru care ne rugam va ajunge la Judecata universala, intr-o stare mai buna decat aceea cu care s-a despartit de trup.(crestinortodox.ro)

 

Stiati ca in spatiul spiritual romanesc exista 20 de zile de Mosi?…

Interesant de amintit, reputatul folclorist Simion Florea Marian mentiona in lucrarea „Trilogia vietii”, „ca pe tot parcursul anului, in spatiul romanesc exista 20 de zile de Mosi”. Cuvantul „mosi” vine de la „stramosi”, si se refera la persoanele trecute la cele vesnice. Cu apelativul „mosi” sunt numiti nu doar mortii, ci si principalele sarbatori ce le sunt consacrate, precum si pomenile facute pentru ei. Din zilele de Mosi amintim: „Mosii de primavara” (de Macinici), „Mosii de vara” (sambata dinaintea Rusaliilor), „Mosii de toamna” (in prima sambata din luna noiembrie), „Mosii de iarna” (sambata dinaintea Duminicii lasatului sec de carne).

De mosii de toamna se imparte coliva, pâine facuta din graul proaspat abia recoltat, fructe de toamna, palcinta cu dovleac sau dovleac copt sau mamaliga cu pesmet si zahar sau miere, un blid cu vin si flori de toamna.

 

*** Batranii spun ca in ritul zilei e scris sa nu sa speli haine si sa nu faci curat în această zi. De asemenea, se spune că nu este bine să ceri bani cu împrumut astazi. Ofrandele sunt de ajutor celor care nu mai sunt printre noi pentru iertarea pacatelor. De aceea, cand dai ceva de pomana, sa dai cu sufletul deschis.

Totodată, astazi este bine să spui o rugaciune pentru cei adormiti si sa aprinzi o lumanare chiar de nu faci pomana mare, la biserica.

Se spune ca in acaesta zi se deschid cerurile ca cei dusi sa vada cum le urmeaza invatatura si mostenirea cei vii…

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: