CA DIN POVEȘTI! Turnul Forkesch sau Turnul Aurarilor. Unul dintre cele mai pitorești locuri cu care se mândrește Mediașul

Turnul Forkesch, sau Turnul Aurarilor era unul dintre cele trei turnuri principale ale sistemului de fortificație al orașului. Este un turn masiv construit între anii 1494-1534, are trei etaje și acoperiș piramidal, zvelt și admirat, de-a lungul vremii de ochi și aparate de fotografiat din toată lumea, dar și de generații de… arhitecți. Sub acoperiș este o galerie de strajă din lemn, care iese în consolă, iar pe fațadele turnului se pot vedea goluri de tragere foarte înguste. Până în 1800 turnul avea și un ceas care indica ora prin bătăi de gong.

Demn de știut, Regele Mathia (Matei Corvin) a dat ordin în anul 1486 pentru realizarea liniei de apărare a orașului Mediaș. Fortificația a fost construită în perioada 1490-1534, fiind întărită cu cinci turnuri: Turnul Porții Nordice sau Turnul Zidarilor, Turnul Forkesch sau Turnul Aurarilor, Turnul Cuțitarilor, Turnul Fierarilor și Turnul Rotarilor. Turnul Sudic (Turnul Forkesch) a fost construit în perioada 1494-1534. S-a reconstruit în anul 1635, primindu-și forma actuală. Până în anul 1912 era apărat și cu barbacană, potrivit informațiilor publicate pe visitromania.info.ro.

Acces: turnul se află la intersecția străzilor Nicolae Iorga și Unirii.

 

 

sursa foto:  I Love Mediaş

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: