Calfele redivivus… Sibiu, din nou în Evul Mediu!

Meşteşugurile transilvănene au cunoscut, începând cu secolul al XIV-lea, o amplă dezvoltare datorită apariţiei breslelor. Timp de 400 de ani Sibiul a fost unul dintre cele mai mari centre meşteşugăreşti din Transilvania, produsele lucrate de meşterii locali fiind vândute atât în Transilvania, Ţările Române, cât şi în Europa. În Sibiu a fost emis, la 9 noiembrie 1376, primul statut care reglementa modul de organizare a breslelor autohtone şi a celor din Sebeş, Sighişoara şi Orăştie.

 Prin expoziţie se aduc în faţa vizitatorilor obiecte de identificare şi produse ale calfelor şi frăţiilor de calfe care surprind modul de organizare şi activitatea calfelor până la desfiinţarea breslelor în anul 1872 şi transformarea lor în cooperative meşteşugăreşti.

 Un al doilea segment al expoziţiei este unul vivant, dedicat calfelor de azi, prezente în fiecare an în lunile iulie-septembrie în cetatea… Sibiului de acum. (n.r. le vetiputea reîntâlni din 3 iulie!) Primele trei calfe ale secolului XXI au ajuns la Sibiu în anul 2002, fiind privite, datorită vestimentaţiei specifice, ca nişte personaje venite din alte timpuri. Prin colaborarea şi cu sprijinul Parohiei Evanghelice C.A., care a oferit actuala Casă a Calfelor, calfele găseau la Sibiu găzduire şi susţinere. Din anul 2007, când primele ateliere ale calfelor au fost deschise în curtea Muzeului de Istorie – Casa Altemberger, acestea se întâlnesc anual pe strada Cetăţii animând prin activitatea lor zona turnurilor întreţinute şi apărate în Evul Mediu de bresle.

Le veți privi și, fireștel le veți putea contempla ritmul medieval al meșteșugului, pe care îl țin viu.

Curator: Dr. Raluca Maria Frîncu
Parteneri: Asociaţia Casa Calfelor, CNM ASTRA

 

Sursa foto: romania-actualitati.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: