“Cluburile ecOprovocarea” – un nou program educațional în Sibiu

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă anunță lansarea programului de educație non-formală și extrașcolară – Cluburile ecOprovocarea, în patru licee din Sibiu.

Rezultatele bune înregistrate de ediția pilot a Programului “Cluburile ecOprovocarea”, desfășurată în primăvara acestui an în Călărași și Zalău, au determinat Asociația ViitorPlus să dea startul unei noi ediții a programului și să-l extindă în județul Sibiu. Patru licee din Sibiu, Colegiul Național ,,Samuel von Brukenthal”, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara ,,Terezianum” și Liceul Pedagogic ,,Andrei Șaguna” vor beneficia de acest program educațional non-formal, pe parcursul întregului an școlar 2015-2016, datorită susținerii oferită de un donator internațional. Alte două licee din Călărași, Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” și Colegiul Economic, și două din Zalău, Colegiul Naţional Silvania şi Liceul Tehnologic ,,Mihai Viteazul”, derulează acest program datorită celor 6 ani de parteneriat cu TenarisSilcotub.

Programul “Cluburile ecOprovocarea” aduce o nouă provocare educațională extracurriculară, non-formală, care, prin parcurgerea unei curricule ce integrează aprofundarea unor noțiuni de protecția mediului cu instrumente de dezvoltare personală, urmărește formarea tinerilor în spiritul unei atitudini proactive față de rezolvarea problemelor actuale de mediu. Este urmărită atât dezvoltarea cunoștințelor teoretice referitoare la starea mediului natural, cât și a abilităților de lideri, necesare pentru a prelua inițiativa și a participa activ la diminuarea problemelor de mediu în comunitățile lor.

,,An după an am învățat să învățăm de la tineri. Ei dau direcția actuală a educației și, ascultându-le nevoile de învățare îmbunătățim interacțiunea cu ei. Tinerii au idei pe care vor să le împărtășească unii cu alții, vor să dezbată, sa fie ascultați, vor să aibă personalitate. Și asta este un lucru de care, în Cluburile ecOprovocarea se ține seama. Aici tinerii sunt încurajați să se exprime liber, să descopere și să aprofundeze cunoașterea problemelor mediului înconjurător, căutând soluții în rezolvarea acestora în comunitatea lor. Ne dorim să aducem acest program într-un număr cât mai mare de orașe, pentru a da șansa tinerei generatii să preia initiativa implementării unei idei inovative în comunitatea din care fac parte.”, a declarat Lucia Cojocaru, coordonatorul Programului „Cluburile ecOprovocarea” – un program al Asociatiei ViitorPlus.

După o Conferință de 4 zile (7-10 septembrie) în care Liderii de Club – profesori din cele 3 comunități au făcut cunoștință cu fundamentele Programului, în cadrul fiecărui liceu se va desfășura o etapă de promovare, înscriere și selecție în vederea formării unei echipe, a unui club, compus din 3 profesori voluntari și 15-20 de elevi. Echipa de Club va avea întâlniri săptămânale ce se vor derula conform curriculei și a unui ghid educațional detaliat, realizat de experți în domeniul dezvoltării durabile și educației non-formale. Prin jocuri, dezbateri, vizualizare de filme, elevii vor dobândi noi cunoștințe despre mediu și vor crea documentația necesară derulării unui proiect ce va participa la rezolvarea unei probleme de mediu din comunitatea locală. Fiecare Club va primi un grant de startup în valoare de 500 RON, iar la final, în luna iunie, în urma depunerii și evaluării proiectelor propuse de fiecare Club acestea pot obține finanțare pentru implementarea proiectului. Pe parcusul anului școlar, elevii vor implementa proiectul propus prin implicarea de voluntari din cadrul liceului și comunitatea locală, vor atrage fonduri pentru derularea acestuia și vor comunica cu autoritățile locale.

Despre ViitorPlus

ViitorPlus este o organizație nonprofit, care derulează din 2006 proiecte de împădurire, reciclare, educație și conștientizare, producție de confecții textile naturale, dotarea unor obiective sociale cu  colectoare solare manufacturate, proiecte ce contribuie la soluționarea unor probleme sociale și de mediu în diferite județe ale țării, precum Constanța, Călărași, Prahova, Ilfov, Sălaj și Teleorman, sau în București.  Printre cele mai cunoscute proiecte ale organizației, ce au primit recunoaşteri în diferite competiţii naţionale şi internaţionale se numără „Pădurea copiilor – Adoptă un copac!”, „Atelierul de pânză”, „Recicleta” și „ecOprovocarea”.

Viziune: “Redescoperim împreună legătura cu natura şi investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina noastră de internet:  http://www.viitorplus.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: