Colțunași prăjiți, ciorbă de perișoare de pește la ceaun, pogăci cu brânză, pleșcavița, lipie… BUNĂTĂȚI DE POVESTE V-AȘTEAPTĂ în MUZEUL ASTRA! CE MAI STAȚI?!

images_foto_072017_AAAAM

 

Să ne fie de bine! Astfel de cuvinte se spun de obicei după ce servești o masă după bunul plac, înzestrată cu bucate ce țin vii rețetele și îndeletnicirile moștenite din neam în neam. Ei bine, zilele acestea la Muzeul ASTRA se deschide cu taină… o carte de bucate alese din toate zonele etnografice din țară. Și se află în meniu rețete vechi de sute de ani, pregătite cum se cuvine de ,,bucătari” speciali. Aceștia fac parte din comunintatea de lipoveni din Delta Dunării- din legendarul sat Mila 23, rromii din Ighișu Vechi, județul Sibiu, comunitatea de sârbi din Svinița- Mehedinți, oierii din Rășinari și comunitatea de maghiari din Sibiu.

 

Atelierele culinare se vor desfășura la Târgul de țară din Muzeul în aer liber de joi până duminică (16 iulie), zilnic începând cu ora 8.

No, așe: gazdele ne servesc aici, punctual, meniul fiecărei zile, și ne-ndeamnă să aflăm tainele acestor neîntrecți gospodari:

Joi, 13 iulie

Comunitatea de lipoveni din satul Mila 23 (Delta Dunării) va pregăti ciorbă de perișoare de pește la ceaun și colțunași prăjiți.

 

Vineri, 14 iulie

Bucătarii din Deltă vor găti saramură de pește la prânz, iar spre seară (ora 17) vor pregăti ardei umplut.

 

Sâmbătă, 15 iulie

Membrii ai comunității rrome din satul Ighișu Vechi, vor găti tocană de pui cu găluște de făină și clătite cu dovlecei. În același timp, sârbii din Svinita, jud. Mehedinți, vor găti pogăci cu brânză, pleșcavița, ciorbă de somn și lipie. Lipovenii din Mila 23 nu se vor lăsa mai prejos și vor prepara special pentru vizitatori pește prăjit și crap pe varză. Peisajul culinar va fi completat de membrii comunității maghiare din Sibiu (Centrul Cultural Maghiar) care vor pregăti un ceaun cu Marhapörkölt (tocăniță de vițel) și de oierii din Rasinari cu un noatin la ceaun.

 

Duminică, 16 iulie

Lipovenii din Mila 23 vor găti supă de pește, pește sărat și fiert, în timp ce bucătarii din Rășinari vor face din nou noatin la ceaun, iar rromii din Ighișu Vechi varză cu carne de porc și popenta de mălai.

Totul, în cadrul evenimentului Descoperă frumusețea diversității la ASTRA Multicultural .  

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: