CONTABILITATEA unui FENOMEN: peste 6000 de spectatori la Festivalul aniversar Classics for Pleasure

images_foto_082015_CLASSIC

Muzica… mereu muzica, pe nesaturate… a fost si ramane painea sibienilor si… a turistilor ce calca pragul fascinantului oras de pe malurile Cibinului. Iata inca o dovada ca aici oamenii se hranesc cu roadele culturii, nestapaniti, , cu setea aceea uimitoare care transforma orice act de cultura intr-un fenomen.

Piața Mare din Sibiu a fost cucerită de ritmuri clasice, vreme de 3 zile, la

Classics for Pleasure – Anniversary 5th Edition !!!­

 

Festivalul a împlinit 5 ani de existenţă și pentru prima dată concertele au putut fi urmărite prin livestreaming – transmisiune live prin internet.

Festivalul a debutat cu un spectacol efervescent de operetă și a fost deschis prin cuvântul Doamnei Primar interimar – Astrid Fodor.

“Din nou Sibiul are parte de o seară specială – în seara aceasta celebrăm 5 ani de Festival Classics for Pleasure – în traducerea mea liberă  Muzică Clasica pentru plăcerea tuturor” – Doamna  Primar interimar Astrid Fodor, care a marcat deschiderea Festivalului, în seara de 14 august. Domnia sa a vorbit astfel despre legătura existentă între acest Festival și publicul sibian, menționând că “În general se spune că este realizat in parteneriat cu Primăria Sibiu, cu Consiliul Local Sibiu, dar eu consider că este realizat în parteneriat cu sibienii, pentru ca noi, Consiliul Local vă reprezentăm pe dumneavoastră și acest festival este al nostru, al sibienilor, este un brand al Sibiului și deja ocupă un loc foarte clar și bine definit în Agenda noastră Culturală.”

Asociația ELITE ART Club UNESCO împreună cu Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu, a organizat Festivalul Classics for Pleasure – Anniversary 5th Edition, care s-a desfășurat în perioada 14 – 16 august, în Piata Mare din Sibiu.

Festivalul Classics for Pleasure se remarcă printr-un concept unic – Everybody’s Music, iar pentru ediţia a Va – Aniversara, organizatorii au marchat momentul printr-o serie de concerte de excepţie care au încântat vreme de 3 zile numeroșii turişti şi publicul sibian. Ca întotdeauna, accesul la concerte a fost gratuit și în acest an, pentru prima dată întregul festival a putut fi urmărit prin LIVESTREAMING pe http://livestream.com/Romania-Live-Events/Classics .

 

“Toate locurile de pe scaune au fost ocupate cu mai bine de o jumătate de oră înainte de concert, asta spune mare lucru – publicul este doritor de muzică de calitate” a menționat Vicepreședintele Asociației ELITE ART Club UNESCO – Dl Laurențiu Dașcă.

Classics for Pleasure – Anniversary 5th Edition a fost un eveniment grandios, cu 3 mari concerte în Piața Mare, în perioada 14-16 august și un concert de muzică medievală și elisabetană la Biserica Ursulinelor, în ziua de 15 august. Pe scenă au evoluat peste 200 de artiști, 10 invitați de talie internațională din țară și străinătate, 3 orchestre și un ansamblu. Fiecare seară a însemnat un concert de muzică clasică, cu un program diversificat și atrăgător pentru public, ce a adus în acest an, pe scena amplasată în Piața Mare din Sibiu, noutăți precum o seară de operetă și musical, o trupă de balet sau chiar un concert exclusiv de muzică clasică. Prezentatorii Marius Constantinescu şi Alexandra Velniciuc au fost alături de public în toate cele 3 seri ale Festivalului.

 

În Piaţa Mare din Sibiu în perioada 14 şi 16 august, s-au desfășurat:

Operetta Gala  – seara de 14 august – Concert de arii şi duete celebre din operete și musicaluri, sub bagheta dirijorului Constantin Grigore și soliștii Tina Munteanu, Irina Baianț, Amelia Antoniu, Cătălin Petrescu, Ernest Fazekas, Florin Budnaru, alături de ansamblul de balet și orchestra Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”. Alături de soliști și orchestră, pe scena din Piața Mare au evoluat balerini ai Teatrului, într-un spectacol care a îmbinat arta muzicală cu arta dansului.

Divine Old Music – după-amiaza de 15 august – în Biserica Ursulinelor din Sibiu, a avut loc un spectacol unic, semnat de Studioul de Muzică Veche; Soliști: Georgeta Stoleriu (soprană), Anca Iarosevici (viola da gamba), Verona Maier (percuţie), Claudia Codreanu (mezzosoprană), Costin Soare (lăută).

Mozart Spectacular – seara de 15 august – în Piața Mare, a avut loc cel de-al doilea concert din cadrul Festivalului, cu participarea Orchestrei Camerata Regală, sub bagheta dirijorului din Coreea de Sud, Hyun-Jin Yun  și avându-l ca solist pe pianistul Andrei Licareț. Concertul a cuprins lucrări de muzică clasică aparținând exclusiv compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, publicul prezent în Piața Mare putând asculta uverturi și simfonii celebre ale compozitorului austriac, dar și un concert pentru pian și orchestră.

Proms of Delight – în seara de 16 august – PROMS of Delight este un concert-eveniment de înaltă ținută artistică, organizat în conformitate cu tedințele europene de spectacol, după standardele originale ale celui mai mare concert din lume, BBC PROMS. Aduse în România și organizate de ELITE ART Club UNESCO, în peste 16 ediții, concertele PROMS îmbină după o rețetă proprie partituri orchestrale, corale, uverturi, valsuri, muzică de film, arii din opere, musical, jazz simfonic, concerte, cross-over, fiind astfel accesibil unei palete largi de gusturi muzicale. În seara de 16 august, în cadrul Proms of Delight au concertat Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, sub bagheta dirijorului american Mark Stringer, alături de soliști de renume ai scenei naționale și internaționale, soprana Kataryzna Dondalska,  tenorul român Ștefan Pop și mezzo-soprana Ema Pascu.

 

Accesul la Festival a fost liber.

Eveniment organizat de Asociaţia ELITE ART Club UNESCO – organizaţie naţională neguvernamentală care are drept scop promovarea valorilor culturii contemporane româneşti în ţară şi străinătate, precum şi educarea publicului în spiritul recunoaşterii şi aprecierii lor.

Acțiune cofinanţată de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Sponsori: Telekom România și Ambasada Statelor Unite ale Americii în România.

 

De asemenea Festivalul este organizat cu sprijinul: Casa de Avocatură Corciu și Asociații și Ella Traveland.

Parteneri: Filarmonica de Stat din Sibiu, Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian”

Parteneri media: Radio România Cultural (www.radioromaniacultural.ro), Radio România Muzical (www.romania-muzical.ro), Realitatea TV (www.realitatea.net ), Magic FM (www.magicfm.ro), Sensotv.ro  (www.sensotv.ro), Orașul meu (www.orasulm.eu), Observatorul Cultural (www.observatorcultural.ro), Calendar Evenimente (www.calendarevenimente.ro), Metropotam (www.metropotam.ro), Port.ro (www.port.ro), ArtOut (artout.ro), BestMusic (www.bestmusic.ro), Online Gallery (www.onlinegallery.ro), WayMedia (www.waymedia.ro), Sibiu 100% (www.sibiu100.ro), Cemerita.ro (www.cemerita.ro), Sibiu News (www.sibiunews.net), Mesagerul de Sibiu (www.mesageruldesibiu.ro), Turnul Sfatului (www.turnulsfatului.ro), Sibiul.ro (www.sibiul.ro), www.ivbmedia.ro, Hermannstaedter Zeitung (www.hermannstaedter.ro),  Ora de Sibiu (www.oradesibiu.ro), www.brylu.ro,  www.zilesinopti.ro.,  Societatea Muzicala (www.societateamuzicala.ro ), Capital Cultural (www.capitalcultural.ro ).

 

Sursa foto: www.radioromaniacultural.ro

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: