Astăzi, la sediul Consiliul Judeţean a avut loc o amplă dezbatere pe tema arhimediatizată a corupţiei din Educaţie, discuţiile- purtate în prezenţa Ministrului Educaţiei- Remus Pricopie, având la bază proiectul finanţat prin Fondul Social European- „Prevenirea corupţiei în educaţie, prin informare, formare şi responsabilizare” şi strategia concepută în acest sens.
În deschiderea lucrărilor, a vorbit Alex Cumpănaşu- reprezentantul Asociaţiei pentru Implementarea Democraţiei- organizaţie parteneră în acest proiect şi în elaborarea strategiei de combatere a corupţiei în sistemul educaţional. Domnia sa a precizat de la bun început că „strategia în cauză este una „subţire”, suplă, asociată cerinţelor Constituţiei, care poate fi uşor asimilată şi pusă în practică. Totodată, Alex Cumpănaşu a recunoscut că sunt probleme în abordarea şi aplicarea unor strategii sau proiecte „atunci când guvernul e autist, când partenerii sunt surzi, dar nu este nicidecum cazul domnului ministru Pricopie!”
Corupţia în Educaţie există! În ultimele 4 zile, au fost eliminaţi din Bac peste 100 de elevi!
Prezent la dezbaterile de la Sibiu, actualul ministru al Educaţiei a adus în prim-plan câteva aspecte reale în ceea ce priveşte atât manifestările actelor de fraudă, dar şi intenţiile şi măsurile autorităţilor.
„Corupţia în sistemul de învăţământ este un subiect extrem de sensibil. Să fim realişti. Nu ne putem raporta doar la ce s-a întâmplat la Bacalaureat, în vară: situaţiile de fraudă în Educaţie continuă. Spre exemplu, de luni şi până astăzi, peste 100 de elevi au fost eliminaţi din examene. Azi am, primit o informare de la un inspector general că într-un judeţ, au fost eliminate „în bloc” elevii din două săli de examen, din centre de examinare diferite. Avem directori arestaţi, elevi anchetaţi… Sistemul încearcă să ia măsuri, dar trebuie să mergem dincolo de aceste situaţii acre, în sine, sunt extrem de grave. E foarte important să mutăm accentul pe prevenţie. Altfel, degeaba intrăm „î forţă” să arestăm, să luăm la întrebări elevii, părinţii. Trebuie să discutăm din timp, să analizăm. Pentru că cei predispuşi la acte de fraudă, cei care se gândesc la aşa ceva au probleme de încadrare în sistemul de valori. Cred că ar trebui ca fiecare să se gândească de două ori când au de gând să fraudeze. De asemenea, aş mai spune că grav este că există părinţi care acceptă ca propriii copii să meargă la examen cu banii în buzunar. Tocmai de aceea, aceste dezbateri le organizăm pentru a înregistra feed-back-ul de la cei implicaţi în sistemul de educaţie”.
„Trebuie să se ajungă la o cultură anticorupţie în rândul cetăţenilor”
Invitat la întrunirea de la Consiliul Judeţean Sibiu pe tema corupţiei din învăţământ, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu a ţinut să precizeze: „tot ceea ce facem noi acum dar şi ce vom face e pentru tineri: ei sunt cea mai importantă resursă a ţării, iar Educaţia e cel mai important demers”. Domnia sa a spus că este important că „actualul Guvern manifestă o adevărată deschidere pentru combaterea corupţiei din educaţie; corupţia în general, e n cancer al societăţii”, recunoscând că acest fenomen poate fi combătută prin numeroase mijloace, pot fi înfiinţate „n” instituţii şi legi anticorupţie, dar ce mai importantă e prevenţia. Trebuie să dăm adevărata valoare Educaţiei”.
Referindu-se la celebrul caz de la liceul „Bolintineanu” din Bucureşti, Bogdan Licu a spus că la instituţia amintită, până să se monteze camerele de luat vederi, rata de promovabilitate era de 97-98%; după montarea camerelor de supraveghere, procentul a scăzut brusc la 52% şi asta spune foarte multe”.
Totodată, a fost prezentate mai multe aspecte din cadrul strategiei de combatere a corupţiei în sistemul de învăţământ.