DE VORBĂ CU FLORILE din BRODERIA SĂSEASCĂ. FOTOGRAFII DE COLECȚIE de LOUIS GUERMOND

BRODERIA SĂSEASCĂ, o cale ce unește cerul și pământul cu o cale așternută cu flori. Flori ce dăinuie în broderii măiastre și în mobilierul pictat în numele unie tradiții de noînvins obiecte, mărturii… adevărate DOCUMENTE ETNOGRAFICE autentice…

Detalii, decor, minuțiozitate, simbol, creativitate, culoare, artă care bucură ochiul. Artă desăvârșită, leac pentru privire, pentru minte și inimă în egală măsură. și… dacă florile ar vorbi, musai v-ar spune cea mai frumoasă poveste. Despre meșteri, ace, ațe, și ele, florile, despre care bătrânii spuneau că sunt surâsul pământului.

 

*În arta brodatului, saşii folosesc motive decorative migălos cusute, de inspiraţie renascentistă, dar și cu influențe orientale și occidentale. Există un repertoriu bine definit de imagini florale, astrale, avimorfe și zoomorfe. Cusăturile complicate sunt dispuse simetric, în fâşii strict delimitate şi înconjurate de o abundență florală. Broderiile descriu tablouri pictate din vârf de ac, cu o simbolistică ce se cere descifrată. Dintre flori, cele mai frecvente sunt lalelele – ospitalitate, mândrie, deschidere și rodia (mărul de granat) – motiv de inspirație orientală, simbol al regenerării, reprezentat sub formă de pom iranian, receptacul pentru elixirul vieții. Păunul, ca simbol al fertilității și bogăției, cocoșul – putere, porumbelul – dragoste, caii, cerbii sunt alte imagini din gama tradițională a artei brodatului. Dintre elementele fitomorfe, alături de mărul de granat, apar frecvent bradul – eternitate și vița de vie – viață, abundență.(sursa: povestisasesti.com)

„Aşa cum obiceiurile şi tradiţiile reprezintă conţinutul spiritual al unei comunităţi săseşti, preluate ca model de la o generaţie la alta, tot aşa ornamentaţiile de pe pânză (…) cu semnificaţiile lor, reprezentând plante, animale sau lucruri – trebuie să fie ordonate, să fie scoase din anonimat şi din uitare (…). O colecţie de modele vechi şi broderii pe pânză este ca o colecţie de poveşti şi zicale înţelepte, care au fost povestite odată de mult dar acum au dispărut. Ceea ce a mai rămas sunt litere indescifrabile şi formele lor ornamentale. Pe broderiile de pe pânză se oglindesc comportamentul ţăranului, portul său de sărbătoare, gesturile, mersul, felul de a vorbi demnitatea sa şi multe altele…”spunea Emil Sigerus în Prefața la Siebenbürgisch-sächsische Leinenstickerei, din 1906 – o mapă cu planșe de referință pentru broderia săsească, reeditată de-a lungul timpului la München, Innsbruck și Oxford.

Dacă florile ar vorbi… ne-ar spune BINE AȚI VENIT la generoasa expoziție găzduită acum de Casa Artelor (Piața Mică). Poftiți, admirați și… bucurați-vă!

sursa foto: Louis Guermond

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: