Avrig 100 … de lucruri pe care poate nu le știai despre localitatea ta, un proiect generos, interesant, de pus suflet lângă suflet și amintire lângă amintire… de dragul Avrigului, cu… toate ale sale.
O inițiativă minunată a doamnei Maria Grancea, directorul Bibliotecii Orășenești Avrig.
Nr. 8- Casa cu lanțuri
„Casa de vară a Baronului” sau simplu „Casa de vară”, pentru că după moartea Baronului Samuel von Brukenthal, ginerele acestuia a vândut-o şi casa a avut mulți alți proprietari, era botezată de avrigeni, dar și de locuitorii din împrejurimi : „Casa cu lanțuri”.
Numele acesta sinistru şi l-a „câștigat” în timpul vieții Baronului, mai precis în primii 10-15 ani de existență a clădirilor, fiindcă pivnițele erau deseori folosite ca închisoare provizorie și acolo erau înlănțuiti uneori, țăranii din împrejurimi, refractari la poruncile domnilor.
Chiar dacă utilitatea ca temnițe a pivnitelor s-a pierdut mai apoi, numele a rămas în memoria colectivă. În timpul ocupației rusești au recăpătat uneori, aceste pivnițe, rolul de temniță provizorie și chiar comuniștii au închis, tot provizoriu, câțiva avrigeni prea… de altă orientare politică, în perioada 1946-1947.
Probabil că a fost destul de marcantă în mentalul colectiv această destinație sinistră a pivnițelor, de s-a păstrat amintirea acelui nume. Deși la suprafață, în saloanele baroce, petrecerile se țineau lanț, nimeni n-a botezt clădirea… „casa cu dansuri”.
Sursa foto: Maria Grancea