DINU ZAMFIRESCU: Multi ofiteri de securitate au devenit avocati si parlamentari!

Dinu Zamfirescu, membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, spune ca cercetarea pentru condamnarea crimelor securitatii este ingreunata si de legile Parlamentului, prin care avocatii si notarii pot fi cercetati doar la cerere. Si asta din cauza ca multi dintre ofiterii de securitate au devenit, in timp, parlamentari.

Declaratia a fost facuta astazi, la Sibiu, cand mai multi membri CNSAS au fost prezenti la vernisajul expozitiei ”Securitatea-Instrument al dictaturii”.

In viitor, desigur, problemele de cercetare sunt cele care vor lua amploare. Actualmente, suntem si noi legati de anumite legi care, intr-un fel, ne incorseteaza. Parlamentarii sunt cei care fac legile si noi trebuie sa ne supunem acestor legi. Si, uneori, sigur, au fost influente in cazul Parlamentului, care sa mai reduca puțin din obiectivele respective (n.r. obiectivele de cercetare ale CNSAS). Spre exemplu, avocatii, notarii, care numai la cerere pot fi cercetati. Nu trebuie sa fie un secret, multi ofiteri de securitate au devenit avocati si, unii, si parlamentari”, a declarat Dinu Zamfirescu, membru al Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Unii dintre cei care ingreuneaza cercetarea sunt si serviciile din tara.

Inca mai sunt anumite servicii din tara, SRI si CIE,  care inca mai pastreaza multe arhive care ar trebui sa fie la CNSAS, care nu ni-s puse la dispozitie, invocandu-se de multe ori siguranța nationala. Cred, eu, ca este pe undeva destul de eronat”, a mai spus Dinu Zamfirescu.

Romania este printre primele trei tari fost comuniste, alaturi de Germania si Polonia, care are o arhiva a securițatii de dimensiuni impresionante, doar la CNSAS fiind mai mult de 24 de kilometri de arhiva cu material care apartin perioadei comuniste.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: