Au trecut doi ani! În 2014, în miez de decembrie, stea se aprindea in cer. Pentru a lumina pentru totdeauna memoria celui care a fost… si RAMANE pentru noi toti, profesorul, neobositul colectionar si cercetator, HORST KLUSCH. Un sibian de AUR, care a dus in inima, in truda sa, in cartile si studiile pe crae le-a scris, in impresionanta colectie personala, dragostea si respectul pentru arta ceramicii traditionale, pentru mestesug si etnologie, pentru cretaorul de frumos.
Horst Ernst Klusch (n. 12 mai 1927, Sibiu – d. 16 decembrie 2014, Sibiu) a fost un cercetător sas transilvănean, de profesie chimist, membru în consiliul ştiinţific al Muzeului ASTRA din Sibiu.
UN OM, UN SUFLET, O VIAȚĂ închinată frumosului, meșteșegului, tradiției.
În timp ce activa ca profesor la Reciu, judeţul Alba, a fost impresionat de ceramica pictată colecţionată de pastorul Ludwig Klaster din Gârbova. Acest fapt i-a dat un imbold să se reorienteze profesional spre ceramică.
Din iniţiativa acestui om “enciclopedic”au fost înfiinţate muzeele din Cisnădie, Cisnădioara şi Cristian.
Pentru meritele sale, Horst Klusch a fost ales în Consiliul de conducere al Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor Sibiu şi a fost numit redactor-şef adjunct al anuarului Studii şi comunicări de etnologie, un periodic publicat de Academia Română.
Personalitate de prim rang a lumii culturale ardelenesti si nu numai, domnul profesor Horst klusch a fost membru al Cercului de Cercetare Tematică a Ceramicii Europene, din Germania, şi a activat ca expert al Ministerului Culturii şi Cultelor în probleme de etnografie săsească.
Cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani i-a fost decernat Premiul Hans Christian şi dr. Beatrix Habermann pe anul 2007, pentru întreaga activitate ştiinţifică şi de cercetare, premiu oferit de Fundaţiei Saşilor Transilvăneni din München.
Pe 5 septembrie 2013 primarul Klaus Iohannis i-a înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Sibiu.
Publicaţii
Siebenbürgische Töpferkunst aus drei Jahrhunderten (Arta olăritului din Transilvania timp de trei secole), Kriterion Verlag, Bukarest 1980;
Portul popular din judeţul Sibiu (ediţie bilingvă, 1980),
Siebenbürgische Goldschmiedekunst (Arta aurarilor din Transilvania), Editura Kriterion, 1988
Zauber alter Kacheln aus Rumänien (Farmecul cahlelor vechi din România), Hermannstadt 1999;
Colonizarea saşilor în Transilvania, 2001
Portul popular al saşilor din Transilvania, 2002
Din etnografia saşilor transilvăneni – culegere de articole aparţinându-le zece autori, 2003
Der Einfluss von Habaner Fayence auf die siebenbürgische Zierkeramik, în: Bayerisches Jahrbuch für Volkskunde 2007, pag. 85-89.
(foto: Mesagerul de Sibiu)