DUMBRĂVENI: SIMPOZION NAȚIONAL DE ISTORIE DE ISTORIE

images_foto_052017_0000BD

EVENIMENT: „Dumbrăveni – Repere Istorice și Culturale”, este numele unui simpozion cu impact major în viața culturală a orășelului sibian și… nu numai. Demn de apreciat, însă, este că acest eveniment se află acum la cea de-a patra ediție și se va desfășura sâmbătă la Casa de Cultură din localitate.

 

Vor prezenta lucrări Mariana Cristescu, Marius Chelcu și Gheorghe Moldovan. Participanții la eveniment vor putea vedea și o expoziție de artă plastică și fotografie, în cadrul căreia Ion Constantinescu va expune lucrări de pictură, iar Laurențiu Constantinescu, instantanee din Dumbrăveni.

Potrivit anunțului făcut de organizatori, simpozionul se va încheia cu un recital extraordinar al pianistului Horea Mihail, inclus în turneul „Pianul Călător”.

 

***Potrivit ro.wikipedia.org, descoperirea unei securi de piatră cioplită la Curciu și a unor oase de mamut la Dumbrăveni, aduc ipoteza că în aria orașului au existat așezări omenești încă din paleolitic. Primele dovezi sigure de viață omenească pe aria Dumbrăvenilor au o vechime de circa 3.000 de ani, mai exact din civilizația fierului. Este vorba de un bordei hallstatian cu adâncimea de 2,5 metri în care s-a găsit un vas de lut cu caneluri, ce conținea boabe de grâu carbonizate. Bordeiul avea și o vatră de cenușă și datează din jurul anilor 800 î.e.n. Aceste urme de locuire au fost descoperite chiar în centrul orașului, în 1971, când s-a săpat fundația clădirii Poștei. La începutul secolului III î.e.n. triburile celtice se așază în zona Târnavelor. Dovadă acestei prezenței stau mai multe urne provenind dintr-un cimitir celtic ce s-au găsit, în 1970, la sud de gara actuală a orașului, între calea ferată și șoseaua națională.

 

Foto: Sibiu-Turism.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: