„E altă lume față de ce e dincoace de munți. E altceva. Un ALTCEVA care te învață, care-ți priește”. Părerea unui om de televiziune din Regat despre Ardealul nost’

De sărbători am fost la Sibiu. Vacanța a scurtă a copilei am petrecut-o la Păltiniș. La vară vreau să-mi iau concediu când e Festivalul Internațional de Teatru – am auzit că e magnific, că ți se duce cultura până-n oase, așa cum ar trebui…- ș-apoi mai fac unul când or fi zilele alea fumoase cu tradiții prin Mărginime, c-am citit la voi, ce scrii tu de satele acelea pline de tradiții.

Fac de 25 de ani de televiziune, dar îmi dau seama că nu cunosc România așa cum e ea: frumoasă și cu oameni de zici tu să îi pui icoană. Am citit atâtea la voi și de câte ori am trecut prin Sibiu și prin împrejurimi, am înțeles că România profundă e acolo. Am fost acum vreo doi an în muzeul din Dumbrava Sibiului. M-am simțit mai acasă ca la Ploiești, n-aș mai fi plecat de-acolo nici măcar ca să cumpăr de mâncare. Mi-era suficient să fiu acolo: pur și simplu.

E altă lume față de ce e dincoace de munți. E altceva. Un ALTCEVA care te învață, care-ți priește, care poate să fie pentru tine, om în toată firea și pentru copil și lecție și ceva așa, care te întoarce la neam, la bucuria și dorința de a-ți iubi țara. Vorbesc serios: aici, cum te-apropii de București, de satele și orașele schimonosite de mizerie, de modernismul ăsta prost înțeles, de balcanism, de răfuieli și… mahalagism (pe multe nivele), totul e fad. Și mai rău e că noi, aici, nu ne dăm seama. Ne complacem așa, în virtutea inerției. Când faci pasul în Ardeal, e o diferență de la cer la pământ. Îți dai seama că există OAMENI, că au credință și suflet, că sunt gospodari și că patriotismul nu e un cuvânt din vremea lui Ceaușescu și atât. Când treci dincolo de munți, regăsești țara. Țara aia de care avem nevoie toți.

 

Am auzit și-am învățat pe colo multe ce ar fi trebuit să le știu din ȘCOALĂ. Nouă nu ni s-a spus niciodată că la sala Thalia din Sibiu a fost în vizită Brahms sau că acolo a fost, în rol de sufleur, Eminescu, ori că Săliștea a dat țării 11 academicieni și multe, multe altele… Chiar și despre Brukenthal știam foarte puțin, ori că avem în țară un Muzeu unic, al icoanelor pe sticlă…

Și în weekend dacă plec, plec la Păltiniș sau pe Valea Avrigului sau undeva, unde-o fi, în vreun sat. Nu mai suport să mă duc la Sinaia sau la Predeal unde merge lumea cu limuzina până în fața cabanei din Vârful muntelui, cu cizme de piele de șarpe și cu tona de parfum, și-apoi stau toți de-nțepenesc în cel mai luxos restaurant dar uită că acolo e munte, e peisaj, e natură. Vin să vadă parada modei și câți euro are vecinul de cheltuit pe fasoane.

În Ardeal e ALTCEVA. E cu totul și cu totul ALTCEVA. Un altceva de-ți face să-ți curgă sângele în vine așa, românește!

Știi, puținele drumuri pe care le-am făcut într-acolo m-au făcut să înțeleg spusele lui Solomon:  Trăieste simplu. Nu fă rău nimanui. Nu invidia. Lasă ca îndoielile să treacă și nu căuta altele noi. Dăruiește-ți viața frumosului. Crează pentru artă, dar nu pentru recunoaștere. Dă viață trecutului… Adu în lume ceva nou. Umple-l cu iubire. Acolo unde este iubire – acolo este și Dumnezeu.

 

Asta mi-a spus deunăzi o veche prietenă dintr-o televiziune locală din Regat. Mi-a umplut inima. Am înțeles și eu, așa, prin cuvântul ei, cum se vede Ardealul nostru fain când cineva de-acolo, de departe vine încoace. De colo de unde lumea e tot mai rece, mai supusă banului și a tot ce ține de lucrul trecător, ieftin și fără sămânță, cum zic bătrânii.

 

surse foto: Pavel Diaconu; Ciprian Ștefan

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: