EVENIMENT DE 5 STELE: Personalitatea marelui compozitor Marțian Negrea, celebrată timp de două zile în localitatea de baștină- Valea Viilor

Sâmbătă și duminică, o nouă ediție a festivalului dedicat lui Marțian Negrea animă pitoreasca Vale a Viilor.

 

Sambata, 5.11.2016

* Orele 16,30-18: – Simpozion “Patrimoniu si Traditii in comuna Valea Viilor”, coordonat de Marius Halmaghi. In cadrul simpozionului se vor prezenta si oportunitati de investitii prin GAL Podisul Mediasului, precum si un CD cuprinzand poze cu tema “Festivalul Martian Negrea de-a lungul anilor”, realizate de catre artistul plastic Mircea Ignat, autor si al bustului monumental Martian Negrea, amplasat in localitate. La manifestari va participa si nepoata ilustrului compozitor Martian Negrea, cetatean de onoare al comunei noastre, promotorul acestui festival.

 • Vernisajul expozitiilor de sculptura, pictura, grafica, broderii si tesaturi expuse de artistii plastici: Mircea si Radu Ignat, Adrian Matei si artisti locali Paul Gadea si Nicoleta Doda, precum si clasa externa coordonata de Eugenia Parlea din cadrul Scolii Populare de Arta si Meserii “Ilie Micu” (expozitia poate fi vizitata pe toata durata festivalului, fiind amplasata in zalul romanesc);

 • Orele 18-22: Sezatoarea din Grui, organizata si coordonata de preot Petru Acatrinei, cu participarea comunitatii locale, a Grupului folcloric “Somesul” din orasul Jibou, judetul Salaj, director Mihai Petris, insotiti de celebrul grup umoristic “Nanasii”.

  Duminica, 6.11.2016

 • Orele 9,30-10: Primirea invitatilor la sediul primariei

 • Orele 10-11,30: Participarea la slujba Liturgica de la Biserica Ortodoxa cu Hramul “Sf.Arhangheli Mihail si Gavril”, cu participarea grupului “Organizatia Tinerilor Sibieni“, coordonati de profesor Carmen Jinariu Orele 11,30-13: Inaugurarea si sfintirea lucrarilor realizate la bisericuta de jos, urmata de agapa crestina, organizata in zalul romanesc.

 • Orele 13-14,30: Parada portului popular pe traseul zalul romanesc-biserica de jos-bustul Martian Negrea-scoala noua-camin cultural. In curtea scolii noi va avea loc spectacolul hipic “Toni show”, sustinuta de Anton Bichis.

 • Orele 14,30-18, Caminul cultural Valea Viilor: – Deschiderea manifestarilor – Concert de pian sustinut de artistul local Mihnea Becea – Program cultural-artistic cu participarea elevilor Scolii gimnaziale ”M.Negrea”, a corului bisericii Ortodoxe, artisti locali; – Spectacolul ”Cantec, joc si voie buna” prezentat de Ansamblul folcloric “Somesul” al Casei de cultura a orasului Jibou, judetul Salaj. – Momente umoristice cu “Nanasii”. – Grupul folcloric “Cheile Oltetului” din com. Polovragi, judetul Gorj. – Clubul elevilor “Florile Tarnavelor” de la Casa de cultura a municipiului Medias, in coordonarea profesorului Claudiu Simon – Ansamblul folcloric “Perla Tarnavelor” Medias, coregraf Ionel Cioc, dirijor Marin Sicoe. – Solisti vocali: Alina Pinca, Luminita Dejan,Iulia Teodora Lapadat, Lorena Filipescu, Robert Tarnoveanu.

 • In incheiere: seara de dans.

 • ***Marțian Negrea (n. 29 ianuarie 1893, în Vorumloc, astăzi Valea Viilorjudețul Sibiu – d. 13 iulie 1973București), a fost un compozitor român.

  Și-a început studiile muzicale la Sibiu (1910-1914), continuându-le la Viena (1918-1921) cu muzicianul de origine română Eusebie Mandicevschi și cu Franz Schmidt.

  La Viena a luat contact cu marea tradiție muzicală germană, dar și cu tendințele postromantice ale vremii, care i-au influențat din plin limbajul armonic.

Întors în țară, Marțian Negrea a ocupat în cursul anilor mai multe posturi de profesor la Conservatorul din Cluj, unde a predat teoria formelor muzicale și a instrumentelor, contrapunctmuzică de cameră, (1921-1941) și la Conservatorul din București (1941-1963).

Prima publicare a zece piese în caracter românesc extrase din Codex Caioni a fost făcută de compozitorul Marțian Negrea într-unul din studiile sale.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: