FITS- O SORBONĂ a teatrului, la SIBIU! Detalii de ultim moment.

Preludiu la cea dea 23-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În această dimineață, maestrul Constantin Chiriac, energia de nestăvilit a FITS a oferit ultimele detalii despre magnificul eveniment cultural care face din Sibiu, an de an, capitala teatrului mondial.

În primul rând, este de remarcat că anul acesta, festivalul va întruni 449 de spectacole, la care se adaugă numeroase lansări de carte, ateliere, conferințe, proiecții, dialoguri culturale și… Bursa de Spectacole care împlinește 20 de ani. De asemenea, este de apreciat că la FITS 2016 vor participa 70 de țări de pe toate meridianele lumii, din Japonia, India, Coreea până în Polonia sau Rusia. Totodată, pe Aleea Celebrităților vor primi stele 7 mari personalități ale culturii mondiale, printre care Thomas Ostermaier, unul dintre cei mai mari regizori din Germania și ai lumii, dar și marele nostru actor Victor Rebengiuc și celebrul Tim Robbins.

În prezentarea festivalului, Constantin Chiriac a vorbit nu doar despre cifre și dimensiuni, dar și despre o realitate care vibrează în inima orașului: dimensiunea populară, care a fost dezvoltată prin zona de excelență în spațiile libere, neconvenționale, care a schimbat orașul și conferă, an de an, plus valoare străzii dar și… spectatorului.

În același context, este de remarcat că, dacă anul trecut la 31 mai erau vândute bilete online în valoare de 100.000 de lei, anul acesta, la aceeși dată erau vândute bilete online în valoare de 265.000 de lei.

Un alt aspect care va aureola ediția din acest an a FITS este acela că va fi lansată, în cadrul festivalului,Istoria Universală a Teatrului, în limba romană, ceea ce reprezintă, în opinia lui Constantin Chiriac, un gest major pentru cultura română.

Poate că, totuși, cuvintele, oricâte s-ar rosti, oricât le-am îmbrăca în cifre sau metafore vor fi prea mici, prea sărace față de… FITS. Ar trebui amintit, însă, că maestrul EUGENIO BARBA, celebrul actor, regizor și director de teatru italian a numit festivalul sibian cel mai mare festival de cultură al lumii, „o Sorbonă a teatrului”.

* Bugetul actualei ediții se apropie de… 9 milioane de euro. 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: