Duminică, 13 aprilie 2014, sărbătorim Floriile în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Sărbătoare a tuturor creştinilor, Floriile mai sunt cunoscute sub denumirea de Duminica Patimilor, ziuaaceasta amintind de intrarea lui Iisus în Ierusalim în ziua premergătoare săptămânii Patimilor.
Muzeul ASTRA le propune vizitatorilor, în zona Cârciumii din Bătrâni, începând cu ora 12:00, un atelier de încondeiat ouă, veche şi fascinantă tradiţie pascală- dezvoltată în mai multe zone din ţară, care ilustrează, printr-o bogată simbolistică, atât trăirea creştinească, cât şi creativitatea ţăranului român şi bucuria unei mari sărbători a comunităţii. De această dată, atelierul va fi coordonat de către meşterul popular Ioana Ion, din Braşov, din minisatul Sfântul Andrei. De asemenea, va fi organizat un atelier de pictură tradiţională, iconografia creştină fiind reprezentată de către meşterul popular sibian Florin Ţopa, nelipsit de la manifestările ce promovează meşteşugurile şi îndeletnicirile străvechi.
Fiind dezlegare la peşte, Muzeul ASTRA, alături de partenerii de la Cârciuma din Bătrâni, propun degustarea unor mâncăruri tradiţionale precum saramura şi borşul de peşte. Aceste preparate vor avea preţuri reduse, astfel încât să se bucure cât mai mulţi de… „gustul” bucatelor tradiţionale.
Evenimentul de duminică este un bun prilej de transmitere a urării de „La Mulţi Ani!” tuturor celor care poartă nume de flori, precum şi de reîntâlnire cu tradiţiile româneşti în peisajul primăvăratic al Dumbrăvii Sibiului. Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim, n.r.) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Strâns legată de minunea învierii lui Lazăr din Betania, această duminică îi pregăteşte pe credincioşii ortodocşi pentru bucuria pe care o aduce biruinţa lui Hristos asupra morţii din duminica următoare, cea a Învierii.