Fractii, geografie, fizică. Din clasa a II-a! Vrem cu tot dinadinsul doctori docenti la 10 ani?!

Că sistemul nostru de învățământ de ani buni o ia înaintea normalului, forțând lucrurile o știm. A devenit o tradiție. Care, iată continuă. Mai exact, din toamnă, elevii din ciclul primar vor avea de suportat noțiuni din ce în ce mai greu de digerat pentru vârsta lor.

Iată ce aflăm dintr-o știre publicată de adevarul.ro :

Din toamnă, pe lângă noile manuale, elevii vor avea de învăţat mai devreme, din clasa a II-a, tabla înmulţirii, fracţiile, alături de ştiinţele naturii, inclusiv fizică. Dascălii şi specialiştii atrag atenţia că materia ar putea fi peste puterile copiilor. Conform sursei citate, noile manuale, inclusiv în format digital, care ar trebui să ajungă în toamnă pe băncile elevilor, au fost create după noua programă de la clasele I şi a II-a şi ca atare aduc şi schimbări importante de conţinut.  Dacă la clasa I modificările au fost implementate încă de anul trecut, chiar în lipsa noilor materiale didactice *(specific romanesc!!!), anul acesta se aplică noutăţile la clasa a II-a. Cele mai multe sunt la matematică şi ştiinţe ale naturii, ce devine materie interdisciplinară. Elevii vor învăţa mai devreme tabla înmulţirii, predată până acum la clasa a III-a, fracţii, dar şi elemente de fizică, cum ar fi forţa, mişcarea, undele şi vibraţiile, magnetismul şi circuitul electric, noţiuni care înainte se predau abia de la gimnaziu.  Ceea ce ar putea pune probleme elevilor care, la 7-8 ani, nu au mintea suficient de dezvoltată pentru a învăţa astfel de noţiuni, atrag atenţia învăţătorii, editorii de manuale şi experţii în educaţie. „Principala noutate din manuale este abordarea holistică, tratarea într-un manual a două materii separate înainte: matematica şi ştiinţele naturii. Însă, conţinuturile nu sunt simple. Am încercat să le facem cât mai accesibile pentru copii, dar este prea devreme să înveţe despre forţă, mişcare, magnetism sau propagarea sunetului, noţiuni care acum doi ani se învăţau la clasa a IV-a. (…) Ideea de interdisciplinaritate nu este rea, însă s-ar fi putut porni la drum cu nişte conţinuturi mai accesibile. Pe de altă parte, copiii din generaţia lor sunt mai bine informaţi decât eram noi“, spune autorul de manuale Florentina Zarafu, de la Editura All.

O altă noutate care apare în conţinutul manualelor se referă la noţiunile de geografie. Copiii vor învăţa despre deşert, Polul Nord şi Polul Sud de la clasa a II-a, lucruri care se tratau mai târziu în traseul şcolar al copiilor. De asemenea, ei vor învăţa şi ce sunt fracţiile, care până acum erau predate abia de la clasa a IV-a, adaugă editorul. Tabla înmulţirii, poezie învăţată pe de rost Învăţătoarea Cornelia Popa, de la Şcoala 194 din Bucureşti, spune că predarea matematicii împreună cu ştiinţele naturii este importantă şi reprezintă practic prima materie interdisciplinară din programa şcolară.  Pe de altă parte, învăţătoarea Liliana Antonie, de la Şcoala 119 din Capitală, crede că mintea unor copii de 8 ani nu este suficient de dezvoltată ca să înveţe noţiuni care erau predate până acum abia din clasele a III-a şi IV-a. „La vârsta aceea ei învaţă tabla înmulţirii ca pe o poezie, iar împărţirea o înţeleg abia pe la clasa a IV-a şi nici atunci toţi. De asemenea, au o problemă cu înţelegerea punctelor cardinale. Eu cred că programa nouă depăşeşte cu mult capacitatea lor de înţelegere, fiindcă procesele gândirii nu sunt suficient de dezvoltate“, spune învăţătoarea.  Antonie a adăugat că predarea interdisciplinară se loveşte atât de lipsa unui cadru adecvat în şcoli, dar şi de numărul mare de elevi, chiar 30, dintr-o clasă. „Cei care sunt mai în urmă nu pot ţine pasul şi se pierd pe parcurs“, a explicat ea. Manuale mai prietenoase Expertul în educaţie şi bloggerul adevarul.ro Tincuţa Apăteanu susţine că programa şcolară este prea „îngrămădită“.

Și deja suntem în luna august. Aude cineva???

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: