Sănătatea mentală este la fel de importantă ca cea fizică. Așadar, dacă te simți afectat mental, stresat, anxios sau deprimat, a-ți lua o zi liberă pentru a avea grijă de tine este la fel de rezonabil ca a-ți lua o zi de concediu pentru că ești bolnav.
Ce sa ai în vedere atunci când îți iei o zi dedicată sănătății mentale
Ce să faci:
- Relaxează-te
Dacă nu ai nicio tehnică de relaxare, ia-ți puțin timp și învață câteva și exersează-le. Apoi, când te vei întoarce la rutina obișnuită, alocă câteva minute în fiecare zi pentru a practica relaxarea.
Dacă stresul a apărut în viața ta, relaxarea te poate ajuta să te calmezi, să te simți în control și să gestionezi mai bine factorii de stres atunci când vor apărea din nou.
De asemenea, poți încerca tehnici de meditație pentru a-ți liniști mintea și gândurile.
- Reflectează
Dacă te-ai simțit copleșit de ceva ce s-a întâmplat, indiferent că este un lucru foarte important sau mai puțin semnificativ, poate fi dificil să te gândești în mod obiectiv la el. Să te îndepărtezi pentru o scurtă vreme de problema respectivă te poate ajuta să capeți o perspectivă nouă și să o rezolvi.
Dacă nu poți uita de acel lucru nici în ziua ta liberă sau dacă trebuie soluționată urgent, există instrumente pe care le poți folosi pentru a-ți ajusta modul în care o privești și pentru a face lucrurile să pară mai ușor de gestionat. Ai putea încerca:
- să faci o listă doar cu sarcinile importante, eliminând astfel toate celelalte lucruri care nu sunt de impact;
- discută cu o persoană de încredere care sunt grijile și temerile tale;
- întreabă-te dacă peste cinci zile, săptămâni, luni, ani va fi la fel de importantă;
- deleagă din sarcini altcuiva, astfel încât să poți gestiona lucrurile mai ușor.
- Solicită ajutor
Să-ți iei din când în când o zi liberă pentru că nu te simți în apele tale este în regulă. Dacă ai, însă, nevoie de mai multe, este cazul să cauți sfaturi și asistență profesională.
Medicul de familie ar putea fi un punct de plecare. Acesta este capabil să-ți ofere un tratament pentru început sau să te trimită către alte specialități care te pot ajuta.
În cazul în care dorești să eviți cabinetul medicului de familie, apelează la un psihiatru online de la Clinica-Hope.ro care te va ajuta să treci peste probleme mai ușor.
- Fă ceea ce te face să te simți bine
Ziua ta liberă este a ta pentru a face ceea ce vrei, așa că umple-o cu activități care te fac să te simți bine. Acest lucru ar putea fi gătitul, cititul unei cărți, mersul pe bicicletă, o fugă până la mare, un pui de somn sau chiar o curățenie generală a casei.
- Răsfață-te
Cu toții cunosc rețeta unei vieți sănătoase: o dietă echilibrată, exerciții fizice zilnice și somn suficient. Dar când te simți copleșit, aceste elemente de bază pot fi uitate. Așadar, asigură-te că le aduci înapoi în rutina ta de zi cu zi, ceea ce poate însemna umplerea frigiderului cu alimente proaspete, o plimbare prin cartier, o oră în plus de somn.
Ce să nu faci:
Nu te simți vinovat
S-ar putea să simți că nu meriți o zi de concediu decât atunci când ești bolnav fizic. Dar, dacă te simți rău într-un mod care îți poate afecta capacitatea de a-ți face treaba, ai dreptul la o zi liberă. Așadar, amintește-ți că grija de propria persoană te va ajuta să-ți îndeplinești sarcinile mai bine și cu mai mult sport.
În concluzie, sănătatea mentală este la fel de importantă ca ca fizică și trebuie tratată cu la fel de multă atenție ori de câte ori simți că lucrurile scapă de sub control, iar teama, anxietatea și stresul își fac loc în rutina ta. Începe prin a-ți lua o zi liberă și practică cele de mai sus.
Suursa foto: Shutterstock.com