În momente critice ne-aducem aminte și vorbim despre valori ale culturii

images_foto_042019_notreddd

9 ore. 9 ore a ars INIMA PARISULUI. Peste 400 de pompieri și un număr impresionant de polițiști. Un efort uriaș și… autospeciale care nu au putut face față grandorii focului și proporțiilor multisecularei catedrale. Așa a fost luni seară la Paris.

 

850 de ani de istorie, munca unor oameni de acum atâtea veacuri- scrum. Neant. Sau, cine știe vreun… semn. S-a comentat, s-au făcut declarații, supoziții, s-au pus în schemă scenarii și… tot au rămas semne de întrebare și… coincidențe. Inițial s-a spus că a ars până și cununa de spini a Mântuitorului, apoi, un ofițer din cadrul comandamentelor de pompieri care au intervenit a transmis că aceasta a fost salvată.

S-a vorbit despre legende și mituri, despre istoria impresionantă a catedralei, despre detalii arhitectonice și de artă la limita dintre real și fantastic și despre contribuția uriașă la celebritatea lăcașului din partea… romanului Cocoșatul de la Notre Dame.

Oamenii s-au adunat să se roage, și-au adus aminte că acolo, Sus… și au invadat rețele de socializare cu propriile amintiri despre Notre Dame sau despre mari lăcașuri de cult,despre opere de artă…

Păcat, însă că mai cu seamă în astfel de momente critice ne-aducem aminte și vorbim despre valori ale culturii, ale civilizației, ne uităm mai cu atenție la istorie la întreaga moștenire…

Foto: Hadrien Lacoste

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: