La CASA ALBASTRĂ: « Verbum Domini Manet in Aeternum: Bibliile lui Samuel von Brukenthal ». EXPOZIȚIE DE… COLECȚIE

images_foto_062017_AAAAAAAABBB

Expoziția, una care se potrivește mănușă bicetenarului Muzeului Național Brukenthal, aduce în atenția publicului colecția de Biblii a baronului Samuel von Brukenthal. 

Una din cele mai bine vândute cărți din istorie, Biblia a exercitat o atracție deosebită pentru colecționarii epocii moderne, acest lucru fiind valabil și în cazul Guvernatorului Marelui Principat al Transilvaniei. 
Așa cum aflăm de la curatorul expoziției, în Brukenthalisches Bibliothekskatalog, inventarul bibliotecii întocmit după moartea baronului, apar menționate peste 30 de biblii, în limbi precum latină, germană, franceză, engleză, ebraică etc.
Cea mai veche Biblie expusă în expoziție este un incunabul din 1478, tipărit de Anton Koberger, din Nuremberg, iar cea mai recentă este o biblie tipărită la Berlin, în 1786. Printre exponate se mai găsesc: șase biblii din secolul al XVI-lea (ieșite din tipografii precum cea lui Froben sau Robert Estienne), peste zece ediții ale Bibliei din secolul al XVII-lea (inclusiv Biblia Polyglotta Londinensia, tipărită începând cu anul 1657), două ediții din Biblia latina (publicate în Tubingen, în anul 1606, respectiv 1609), o biblie în limba cimrică / galeză (1718), o Biblia Hebraica (tipărită la Amsterdam, în 1753) și, nu în ultimul rând, ediții ale Bibliei după Martin Luther, tipărite la Ulm, Halle etc.

 

Locul de desfășurare: Sala Multimedia, Casa Albastră, Piața Mare, nr. 5
Durată: 21.06 – 31.08.2017
Vernisaj: Miercuri, 21 iunie, orele 12:00
Curator: Alexandru-Ilie Munteanu

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: