Artiştii mexicani şi voluntarii sunt ocupaţi timp de 3/4 de zile. Piesele de hârtie vor fi gata şi apoi asamblate pentru a forma figuri care vă aşteaptă miercuri la orele 16, la Muzeul Franz Binder din Sibiu
***El Alebrije este un tip de meserii native Mexic, inventat de Pedro Linares în 1936. Este artizanat realizat prin tehnica cartoneríei, vopsit cu culori luminoase, vibrante. Alebrijes- ființe imaginare, sunt formate prin elemente fizionomice ale diferitelor animale, o combinație de diferite animale, nu numai reale…
Cartonería, o tehnică utilizată în Mexic pentru producția de pinata și vizeta, implică modelare rol, de obicei hârtie de ziar, carton. În tehnica utilizată pentru alebrijes se utilizează un cadru de sârmă sau stuf pe care are loc modelarea hârtiei și cartonului și în final se face finisarea cu diferite tehnici utilizate pictate.
La vârsta de 30 de Pedro Linares, care a fost cartonero de comerț și un nativ din Mexico City, s-a îmbolnăvit, și-a pierdut cunoștința și a căzut într-un somn adânc, ceea ce i-ar fi dezvăluit creaturi ciudate care i-ar fi schimbat destinul ca artizan Merced. Bolnav și fără a avea acces la medicii care i-ar fi putut trata boala, surorile lui au încercat să reacționeze, dar fără succes.
*Alebrije tribut pentru Pedro Linares.
Se spune că în pat, inconștient, Pedro a visat un loc ciudat și interesant, foarte liniștit, ceva de genul o pădure în care existau copaci, pietre și animale: a putut vedea norii și cerul prin acea stare… magică. El a simțit că totul era liniștit, nu a prezentat nici o durere și a fost fericit închipuindu-și cum ar merge pe jos pe acolo. Dintr-o dată, roci, nori și animale au devenit creaturi ciudate; au apărut animale care păreau de natură foarte rară. Don Pedro a văzut un măgar cu aripi, un cocoș cu coarne de taur, un câine cu cap de leu. Se povestește că toate aceste animale strigat la unison un singur cuvânt: Alebrijes! Ei au strigat mai tare și mai tare: Alebrijes, Alebrijes, Alebrijes!…
Ei bine, acum, întruchiparea acestei povești… a ajuns la SIBIU…
Foto: Louis Guermond