Lăuta face spectacol azi, la biserica Sf Margareta din Mediaş

Înapoi, în Evul Mediu… Da, deoarece Carnavalul Lolelor de la Mediaş a pregătit pentru azi o mare surpriză celor care iubesc deopotrivă, tradiţia şi sunetul:  un recital de… lăută. Evenimentul va fi găzduit, începând cu orele 18:00, de Biserica Evanghelica Sf. Margareta, protagonistul fiind Nicolae Szekely.

Conform unui portret făcut artistului de www.agero-stuttgart.de, „poetul hunedorean Nicolae Szekely este un muzician parcă desprins din legendele cu trubaduri şi domniţe ale Castelului Corvinilor. Dar poezia sa nu este trădarea muzei ci îngemănarea ei. Cuvintele devin lemn de rezonanţă ale unei vibraţii de profunzime, iar muzica preclasică şi nu mai puţin genurile de ultim impact, fac din poezia sa ceea ce face chitara sa clasică, din ecourile unui lamento straniu, parcă întors în radarele memoriei noastre ancestrale. Romantismul liricii lui, a evoluat spre o expresie când  post-modernistă, când  uşor ironică, amintind parcă de cartea lui „Alchimia divinului”. Premiile muzicale, la Predeal, ca şi cele literare, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru poezie, colaborarea onorantă cu reviste şi edituri exigente, confirmă mai mult decât ce a fost o promisiune: o vocaţie.

 

El este şi tehnoredactorul prestigioasei reviste transilvane „Provincia  Corvina”, încă de la fondarea ei, acum zece ani. Nicolae Szekely este excelent receptat de criticii generaţiei moderne, împătimit de carte şi autocunoaştere, tenace, ultrafin „diapazon” şi  al poeziei altora”.

Demn de precizat, Nicolae Szekely a început studiul muzicii din copilărie. Pasiunea pentru această artă îl călăuzeşte spre chitara clasică, astfel încât, începând cu anul 1980, se dedică exclusiv acestui instrument. În 1987 câştigă locul I la „Festivalul Naţional de Chitară Clasică” de la Sinaia, iar în toamna aceluiaşi an susţine un recital pe scena Ateneului Român.

 

După 1988 se stabileşte în Hunedoara unde activează ca profesor de chitară și susține numeroase recitaluri solo sau camerale. Se implică de asemenea în organizarea unor importante evenimente de profil, printre care Festivalul „Zilele Chitarei Clasice”.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: