“LES VOYAGEURS FRANCOPHONES” 2018 – UN SUCCES DESĂVÂRȘIT AL BARCIENILOR

images_foto_042018_SSSSSS

În perioada ianuarie-martie 2018, Colegiul Agricol «Daniil Popovici Barcianu» reprezentat de dna director Ticiu-Ianc Diana Simona, a fost organizatorul principal al  unui eveniment ce a devenit deja o tradiție la Sibiu: Festivalul-Concurs Regional în Limba Franceză, ”Les Voyageurs Francophones”.  

Aflat acum la a cincea ediție, sub coordonarea dnei prof. Beza Minodora, proiectul a făcut parte din CALENDARUL ACTIVITĂȚILOR EDUCATIVE REGIONALE ȘI INTERJUDEȚENE 2018,  Nr. 24986 / 2 / 22.01. 2018, domeniul cultural-artistic, culturi și civilizații, poziția 591.

Având ca responsabili de activități pe doamnele profesoare: Moraru Cristina, Vidrighin Ioana, Popa Diana, Marcu Ana-Maria și Norocea Ioana, acest proiect ambițios a avut ca scop creșterea interesului elevilor pentru studiul limbii franceze și îmbogățirea culturii generale despre francofonie și țări francofone, atât prin curriculum de limba franceză, cât și în cadrul activităților non-formale.

Fiind un concurs pe echipe de câte 4 elevi, festivalul a avut ca și grup-țintă elevii de liceu și școală gimnazială din județul Sibiu și din județele învecinate, care studiază franceza ca și disciplină obligatorie sau opțională. Cele două probe ale concursului au vizat prezentarea echipei: ”Qui sommes-nous?”, printr-un material Power Point și o înregistrate video legată de tematica concursului, intitulată ”La cuisine des pays et régions francophones’’

Formând 42 de echipe în concurs, elevii din școlile gimnaziale, liceele teoretice și liceele tehnologice participante au provenit din 15 județe ale țării,: Sibiu, Brasov, Cluj, Teleorman, Maramureș, Dâmbovița, București, Alba, Sălaj, Călărași, Buzău, Hunedoara, Bistrița, Vrancea și  Mureș.

Așa cum aflăm de la  Prof. VIDRIGHIN IOANA, Colegiul Agricol ”D. P. Barcianu” Sibiu,     Responsabil Comisia de Documentare și Promovare a Imaginii Școlii, echipele clasate pe locurile I, II,  III  și cele care au obținut mențiuni sau premii speciale au participat la festivitatea de premiere în Săptămâna Francofoniei (23 martie, ora 14.00) la Lectoratul francez al ULBS, unde a avut loc vizionarea înregistrărilor audio-video pe care elevii, coordonați de profesorii de limba franceză, le-au realizat pentru proba a II-a – Bucătăria țărilor și regiunilor francofone. Astfel, la premiere s-a amenajat un spațiu gastronomic cu produse culinare specifice țărilor francofone, pe care elevii le-au prezentat în cadrul concursului.

LICEE TEORETICE:

Locul I – Col. de Științe ,,Grigore Antipa’’ Brașov, Prof. Gādea Daniela

Locul II – Col. Național ,,O. Goga’’ Sibiu (Echipa ‘’Les 4 F’’), Prof. Beza Minodora

Locul III – Lic. Teoretic ,,O. Ghibu’’ Sibiu, Prof. Mihuleț Ioana

Mențiune – Lic. Teoretic ,,O. Ghibu’’ Sibiu, Prof. Roșian Tabita

LICEE TEHNOLOGICE:

Locul I – Lic. Tehnologic ,,N. Bălcescu’’ Oltenița (Jud. Călărași) – Echipa  Algérie, Prof. Dobra Elena

Locul II – Col. Agricol ,,D. P. Barcianu’’ Sibiu, Prof. Beza Minodora

Locul III – Col. Economic ,,M. Kogălniceanu’’ Focșani (Jud. Vrancea), Prof. Horduna Tatiana

Mențiune – Lic. Tehnologic ,,A. Iancu’’ Sibiu, Prof. Craiu Alina

 

ȘCOLI GENERALE:

Locul I – Sc. Gimn. ‘’Silvania’’ Șimleul Silvaniei  (Jud. Sălaj) – Echipa 1, Prof. Camelia  Mocan

Locul II – Lic. Tehnologic ‘’Matei Basarab’’ Mânăstirea  (Jud. Călărași) – Echipa: La Cigale Et Les Fourmis, Prof. Căpraru Maria Și Prof. Tudosoiu Mihaela

Locul III – Șc. Gimn. ,,N. Iorga’’ Sibiu, Prof. Etcu Andreia

Mențiune – Șc. Gimn. ,,M. Eminescu’’ Zalău (Jud. Sălaj) – Prof. Matei Bianca

Mențiune – Șc. Gimn. Loamneș – Prof. Pit Vera

PREMII SPECIALE OFERITE DE PARTENERII PROIECTULUI:

Premiul Lectoratului Francez al ULBS – Lic. Teoretic ,,Axente Sever’’ Mediaș, prof. Hațegan Alina

Premiul Centrului Francofon de Afaceri Sibiu – Lic. Tehnologic ,,Nicolae Teclu’’ Copșa Mică, prof. Zevideanu Alina

Premiul Asociației ‘’Ille-et-Vilaine’’ Sibiu – Scoala Gimnaziala Nr. 18 Sibiu, prof. Monda Diana

Premiul Asociației Francezilor din Sibiu – Lic. Teoretic ,,Onisifor Ghibu’’ Sibiu, prof. Mihuleț Ioana

PRECIZARE: Juriul, format din profesori de limba franceză desemnați de ISJ Sibiu (prof. Tabita Roșian de la Lic. Teoretic ,,O.Ghibu’’,  prof. Istrate-Mateescu Mirela de la Col. Național ”O.Goga”, prof. Etcu Andreia de la Șc. Gimnazială ,,N. Iorga” Sibiu) a evaluat 13 lucrări la categoria licee teoretice, 12 lucrări la categoria licee tehnologice și 17 lucrări la categoria școli generale, dar a apreciat și echipe care au dovedit originalitate în interpretarea unor jocuri de rol sau care au dovedit bune capacități în realizarea unui material digital pentru prezentarea echipei.

La categoria PREMII SPECIALE s-au acordat: Premiul Special al Francofoniei, Meilleure Prononciation, La Présentation la plus détaillée, Meilleur esprit d’équipe, Diversité gastronomique, Meilleure scène d’action, Meilleure présentation de l’équipe, Les Petits Francophones, Meilleure mise en scène, Les Téméraires, Meilleure réalisation du ppt.

Demn de spus, evenimentul a continuat cu un moment muzical susținut de elevii din clasa a X-a D (specializarea Tehnician în agroturism) de la Colegiul Agricol ,,D. P. Barcianu’’, coordonati de prof. de limba franceză Minodora Beza, elevi care au prezentat deserturi franțuzești, cu care s-au familiarizat la cercul opțional “Langue et cuisine française’’.

La finalul premierii, participanții la festival s-au deplasat la Asociația de Prietenie ’’Ille-et-Vilaine’’ Sibiu pentru a afla tainele Cabanei Francofone, o expoziție realizată de asociație prin Anne-Marie Ghibernea, voluntară la Serviciul Civic România (care coordonează ateliere ludice în limba franceză în mai multe școli gimnaziale și licee din județul Sibiu) și artista Céline Jiang. Vizitatorii au avut șansa de a descoperi o instalație artistică sonoră, un parcurs senzorial, ateliere pentru copii și albume cu benzi desenate, totul în limba franceză.

Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Sibiu pentru sprijinul acordat în monitorizarea proiectului educativ regional, doamnei Inspector Școlar General – prof. Claudia Mery Simtion, doamnei Insp. Școlar pentru Limba engleză-franceză – prof. Laura Pitariu și doamnei Insp. Școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare – prof. Daniela Muntean. În aceeași măsură, mulțumim managerului Colegiului Agricol ,,D. P. Barcianu’’Sibiu- doamnei dir. Ticiu-Ianc Diana, precum și partenerilor și sponsorilor din proiect, care încă o dată au dovedit că solidaritatea este una dintre valorile francofoniei. Suntem onorați de numărul mare de participanți și felicităm toți profesorii și elevii care au demonstrat că limba franceză nu este doar limba marilor poeți, ci și o limbă care oferă șansa adolescenților să se cunoască și să se respecte reciproc în spiritul francofoniei.” — a declarat Prof. Beza Minodora, CADPB, coordonatorul proiectului educativ regional.

Demn de precizat, prezent și el la acest eveniment deosebit desfășurat în Săptămâna Francofoniei, unul dintre viceprimarii regiunii Rennes, dl Sylvain Le Moal, a lansat barcienilor invitația de a participa la anul, în Franța, la sărbătorirea a 20 de ani de înfrățire a orașelor Sibiu-Rennes.

 

*La decernarea premiilor au fost invitați și sponsorii proiectului, reprezentați de:

            doamna Aurelia Benson, membră  fondatoare și trezorier al Asociației Francezilor din Sibiu

            domnul Ronan Barentin, coordonator al Centrului Francofon de Afaceri Sibiu

            domnul Arvunescu Valentin, director la Asociația ‘’Ille-et-Vilaine’’ Sibiu

            domnul Thibaut Desmons, lector francez al ULBS

            domnul Cosmin Călinescu, videograf la www.komma-media.ro

           doamna CHRZANOVSKI Daniela, director la Swiss Webacademy

            domnul MOLEINS PATRICK, director la NTN-SNR Rulmenți

            Sponsorii au oferit agende, reviste, căciuli, insigne, pixuri, cărți și DVD-uri cu filme în limba franceză și au asigurat mediatizarea evenimentului.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: