MEMORIA TIMPULUI: PĂRINTELE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI ROMÂNESC, numit DASCĂL la SF SAVA, în București…

 

24 martie1818- MEMORABILĂ ZI: Aceasta este data la care reputatul om de cultură Gheorghe Lazăr (originar din Avrig) a fost numit „dascăl” (profesor) de aritmetică, geometrie şi geografie la şcoala de la Sf. Sava din Bucureşti, unde a inaugurat și…. cursurile în limba română.

Demn de apreciat, Gheorghe Lazăr (Lazărul nostru, cum îi spun în semn de respect, sibienii, avrigenii în mod special) a înfiinţat la Mănăstirea Sfântul Sava din Bucureşti, unde era Academia Domnească, o şcoală profilată pe cursuri începătoare, medii şi superioare, în limba română, în cadrul căreia a funcţionat şi o grupă specială pentru inginerii hotarnici. A fost prima şcoală în limba română şi se numea: Şcoala Academicească pentru ştiinţele filosoficeşti şi matematiceşti.

Pentru toate faptele sale dăruite ȘCOLII, Gheorghe Lazăr și-a numele de Părinte al învățământului românesc.

*Școala de la „Sfântul Sava” este cel mai vechi institut educațional din București cu predare în limba română. În trecutul acestei instituții apare figura marcantă a lui Gheorghe Lazăr, răspânditor de cultură într-o epocă în care aceasta era considerată un apanaj al păturilor sociale înstărite. Cursurile pe care le-a ținut în limba română, în timp ce limba greacă părea să fie evitată de clasele sociale superioare, au produs o puternică impresie.

 memoria vremii reține că La școala lui Lazăr au venit și copii de prăvăliași, și copiii oamenilor de la marginea orașului, iar el i-a învățat cu dragoste tainele științelor matematice și ale filozofiei, în limba lor maternă. În timpul Revoluției din 1821. Gheorghe Lazăr și elevii săi au trecut de partea lui Tudor Vladimirescu, ajutând la fortificarea taberei de la Cotroceni și învățându-i pe panduri să mânuiască armele și să se apere. 

 

 

Sursa foto: 
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: