MOTIV SĂ IUBESC PĂMÂNTUL ĂSTA: CEL MAI MARE FESTIVAL DE TEATRU din LUME, la SIBIU. AMR… 11 zile până la primul „gong”

„Mă bucur că România aduce lumii un campion mondial. În acest moment, avem cel mai puternic festival de teatru la nivel internațional și mă bucură că Sibiul a născut o manifesrate de o asemenea amploare, ceea ce înseamnă, de fapt, un act grandios de management cultural. Sunt bucuros că avem o ofertă culturală nemaivăzută și că societatea, motivată de entuziasmul lui Constantin Chiriac, sprijină din plin acest demers. De altfel, putem spune că directorul Teatrului din Sibiu, Constantin Chiriac, este singurul manager din România în măsură să facă bugete multi-anuale”, declara, el însuși vădit emoționat, vice-premierul Vasile Dâncu, (citat de eranews.ro), la conferința de presă organizată în urmă cu câteva zile de directorul FITS 2016- Constantin Chiriac, la București.

A fost, realmente, mometul în care, maestrul, directorul teatrului sibian și al tradiționalului și… uluitorului festival avea să dea în vileag coordnatele ediției din acest acest an: una grandioasă, una în măsura valorilor de necuprins în cuvinte- spectacole și mari personalități ale culturii mondiale acre vor onora cu prezența lor festivalul de la Sibiu.

Practic, nume uriașe din industria teatrului și nu numai continuă să vină la Sibiu, istoricul amintind personalități de excepție, cum ar fi Peter Brook, regizorul care era concediat cândva de la Covent Garden pentru că se lansase într-o aventură teatrală suprarealistă alături de Salvador Dali. Sau – trecând în revistă o serie subiectivă a memoriei, care-i va nedreptăți pe mulți – Peter Stein, marea legendă a teatrului german, legendarul Lev Dodin, regele teatrului rusesc, sau zeul dansului contemporan Ohad Naharin, care a sedus România cu incredibila lui companie, Batsheva, după cum consemnează sursa citată.

Iată, spre exemplu, Thomas Ostermeier, cel mai bine cotat regizor european al momentului și, fără îndoială, marele star al lumii regizorale germane, așa cum a fost prezentat de reprezentanții Institutului Goethe, aduce la Sibiu, anul acesta, spectacolul Căsăstoria Mariei Brown – o viziune îndrăzneață asupra unui film iconic în cultura germană.

„La ediția de anul acesta a Festivalului din Sibiu vor participa patru companii importante din Japonia: Yamamoto Noh Theatre, Haiyuza Theater Company, Yuukiza și o trupă de dans. Este extrem de îmbucurător faptul că anul acesta va fi prezentat pentru prima dată, la Sibiu, un spectacol de teatru Noh, în interpretarea companiei Yamamoto Noh Theatre. Teatrul Noh este inclus în patrimoniul cultural intangibil UNESCO, fiind cea mai veche formă de artă teatrală tradițională japoneză și una dintre cele mai vechi din lumeȚ a anunțat totodată, Constantin Chiriac.

Bugetul total al festivalului din acest an se apropie de cifra uriașă de 8 milioane de euro, iar organizatorii estimează o medie de peste 65.000 de spectatori zilnic. Cel mai mare festival de TEATRU din lume. (10-19 iunie, la SIBIU).

Eveniment? Cu asupra de măsură. Cu inimă și vocație. Cu har. Festivalul Internațional de la Sibiu nu mai e demult un eveniment pur și simplu. E un brand de țară. E un soi de astru, plămădit de oameni-stele, care acum strălucește spre binele spațiului cultural românesc, european și… mondial.

Mai sunt numai câteva zile pînă la debutul unei noi ediții. Poftiți la Sibiu să vă hrăniți cu TEATRU.

O creație a libertății încă de la începuturi, teatrul continuă, prin fiecare dintre expresiile sale, să redea libertatea în sufletele lorTeatrul aduce elogiu diversității ce ne face interesanți ca indivizi și colectivități. El este cetatea valorilor civilizației noastre și observatorul din care ne scrutăm conștiințele. Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu este, de 23 de ani, o excelentă dovadă” (Klaus Iohannis). 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: