Motiv sa iubesc pamantul asta. O usa…

????????????????????????????????????

Ma tot rafuiesc de ceva vreme cu oarecine, care, vezi Doamne, nu prea mai are nimic de vazut, de iubit, re respectat in Romania, o tara “care nu mai merita”, zice persoana. Ei bine, eu am cu totul o alta parere si argumente gasesc la orice pas. Fireste, vi le voi impartasi de azi inainte, asteptand, desigur si impresiile dumneavoastra dragi cititori.

O usa celebra

S-a mai scris despre asta, insa multi habar nu au. Undeva, in miez de Ardeal, dainuie un loc fermecat- Biertanul. Locul unde infruntand masura vremii, “traieste” mai resus de legenda sau amintiri, o usa celebra- Usa sacristiei bisericii fortificate din Biertan. Aceasta a fost construita in 1515 de mesterii din zona si a devenit faimoasa la inceputul secolului 20, cand la expozitia Mondiala de la Paris *(1910), a fost premiata. Este o usa cu totul aparte pentru ca are un sistem de incuietori pe cat de complicat, pe atat de ingenios – 19 la numar. Pentru a acţiona sistemul se utiliza o cheie pentru 4 din cele 19 încuietori și o manivelă pentru celalte 15. Când erau acționate, toate aceste mecanisme pătrundeau în niște suporți metalici prinși în zid.

Meşterul Johannes Reichmuth din Sighişoara este cel care a inventat minunea si sub indrumarea caruia s-a realizat, în jurul anului 1515, uşa sacristiei bisericii ( camera sacristiei adăpostea tezaurul bisericii şi al comunităţii locale în vreme de asediu ).In aceasta camera inca mai exista piese ale mestesugarilor transilvaneni, tablouri, cani si potire in stilul Renasterii.

Demn de precizat, Biertanul face parte dintre primele asezari germane din Transilvania fiind cuprins in cele doua “Scaune” – Medias si Seica – in Diploma Andreeana din 1224.Din totalul de aproape 300 biserici fortificate construite intre secolele XV si XVI biserica din Biertan si-a conservat foarte bine aspectul initial. Acest edificiu se ridica pe un deal in mijlocul comunei, in centrul vailor transversale cu margini acoperite de culturi de vita-de-vie, porumb si paduri.

Deloc de neglijat este faptul ca orga de aici, impunatoare ca dimensiune, a fost construita in 1869 de catre Karl Hesse din Viena. Are 1290 de tuburi, 25 de registre, pedale si 2 manuale.

Sursa foto: https://calatoriileioanei.ro/calatorii-in-romania/biserici-si-manastiri/biserica-fortificata-din-biertan/

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: