MUZEUL DE ISTORIE „CASA ALTEMBERGER”: ati vazut vreodata atatea ARME DE FOC la un loc???

            

Exista undeva, in centrul Sibiului, un loc desprins parac din imaginea unui razboi urias. Mult mai mult decat o lecties au o fotografie intr-un manual de istorie. “Camera armelor de foc” de la Casa Altemberger (apartinand Muzeului National Brukenthal, este un depozit special conceput pentru cercetatorii si pasionatii de arme si… istorie, deschis în vederea valorificarii impresionantei colectii de piese detinute.

Muzeul National Brukenthal detine cea mai mare colectie de pusti cu fitil din România, însumând 215 piese (10 în expozitia Arme si armuri, 205 în depozit) ce acopera aproape toata gama tipologica: primele pusti cu cocosul prins direct pe patul armei datate la începutul secolului al XVI-lea, aparitia platinei pe care sunt fixate componentele mecanismului în prima jumatate a aceluiasi secol, aparitia mecanismelor cu arc recuperator pâna la cea mai evoluata pusca cu fitil – muscheta, la sfârsitul secolului XVI.

Tot din secolul al XVI-lea se gasesc aici 2 pusti cu rotita la care aprinderea se facea cu ajutorul piritei.

Asa cum sustin muzeografii, pustile si pistoalele cu cremene din secolele XVII-XVIII sunt prezentate într-o gama variata atât a tipologiei mecanismelor (alla catalana, alla fiorentina, alla moda, francez) dar si a provenientei (vest europene, balcanice si orientale), fiind semnate de mesteri remarcabili (Hauer, Zanoni, Schirmer, Bottner, etc.).

Secolul XIX aduce armele cu capsa urmate de cele cu cui percutor, tot mai evoluate pe parcursul secolului al XX-lea.

 

 

 

Sursa foto: www.brukenthalmuseum.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: