NOI RELATII PROFESIONALE, NOI PRIETENII. La… “Barcianu”

„In ciuda vicisitudinilor intampinate, in ciuda adversitatilor cu care are de-a face Colegiul Agricol sibian, la fel ca batrana garda de grenadieri a lui Napoleon, moare dar nu se preda si le arunca dusmanilor ultima replica a generalului Cambronne…Sunt inca sub influenta vizitei de o saptamana pe care ne-au facut-o partenerii de la Liceul LES VERGERS din Dol-de-Bretagne,Franta, adica 28 de elevi si trei profesori: Franck Pichon, Marie-Odile Tremorin Mabile si Maxime Bestille. Deci Colegiul nostru nu moare, trebuie sa supravietuiasca, mai ales ca marsul de protest de saptamana trecuta a fost unul international, la el participand si partenerii francezi.” – ne-a marturisit directorul Colegiului Agricol „Daniil Popovici Barcianu”, prof. Viorel Muguras Popescu.

Asa cum recunosc atat profesorii cat si elevii colegiului sibian, parteneriatul dintre Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu” din Sibiu si Liceul Agricol Les Vergers din Dol-de-Bretagne (Franta) intareste nevoia de relationare pe plan profesional, cultural si uman dintre romani si francezi.  Este deja bine cunoscuta in judetul nostru infratirea orasului Sibiu cu orasul Rennes din Bretagne si colaborarea autoritatilor locale si a institutiilor de invatamant din judetul Sibiu cu reprezentati ai comunitatii bretone.

Proiectul valorifică potenţialul creator  al elevilor care reînvie spiritul de român în fiecare dintre cei 180 de elevi implicati direct. Aceștia contribuie la promovarea tradiţiilor locale şi a identităţii culturale, comunică  prin colaborare, prietenie şi toleranţa, respect faţă de propria cultură şi faţă de obiceiurile altor popoare. Ei devin astfel buni cetățeni europeni deschiși spre interculturalitate. – prof. Ioana Vidrighin

 Ei bine, daca din 2008 si pana in 2012 colaborarea dintre cele doua scoli s-a limitat numai la vizitarea Liceului Agricol sibian si a unor ferme din judet (ferma didactica a liceului, ferma TransAgape, ferma fam. Turcu Ioan si Ana, laptaria Sevis, ferma de vaci de la Sura Mica) de catre un grup de elevi de BTS coordonati de prof. Martial Lepage, proiectul ”Collaboration européenne pour une réussite professionnelle” 2013-2016  are la baza semnarea unui protocol de colaborare intre conducerea celor doua licee agricole concretizat prin doua vizite de lucru si schimb de bune practici ale cadrelor didactice in septembrie 2013 la Dol, respectiv in mai 2014 la Sibiu.

Iata ca in 2015 actiunea 3 prevazuta in proiect a favorizat schimburile intre elevi prin descoperirea impreuna a agriculturii si economiei  din judetul Sibiu si a culturii si civilizatiei romanesti. Este primul an in care elevii si cadrele didactice de la Les Vergers petrec un sejur de o saptamana la Sibiu, bucurandu-se de un program variat si atractiv, coordonat de prof. Minodora Beza din partea Liceului Agricol sibian si de prof. Franck Pichon de la Liceul Agricol din Dol-de-Bretagne.

,,Vizitele la ferme, atelierele de initiere in limba romana, prezentarile specificului scolii si a agriculturii romanesti si franceze, muzica, dansul,sportul, prepararea de produse culinare traditionale, precum si competitiile organizate de echipa de cadre didactice de la Barcianu au favorizat crearea unor relatii de prietenie intre elevii implicati in proiect si au deschis noi perspective pentru viitoarele colaborari internationale intre cele doua licee”. – adeclarat Minodora Beza, coordonator proiect.

Sejurul s-a finalizat cu multa implicare din partea familiilor elevilor care au gazduit tineri francezi timp de 3 zile pentru a le arata „cum se traieste romaneste”.

 In parteneriat cu ISJ Sibiu, reprezentat de catre dna inspector Anca Voineag  si cu Asociatia pentru Colegiul Agricol ,,D.P.Barcianu” Sibiu, Colegiul Agricol ,,D. P. Barcianu” a organizat in sala de sport a scolii, in data de 10 mai, o seara traditionala, un adevarat spectacol de cantec, joc si voie buna in care elevii liceului, elevii de la Grupul vocal de muzica traditionala romaneasca „Junii” ai Scolii Populare de Arte si Meserii „Ilie Micu” (prof. Cosmin Verde)  (FOTO 1)si de la Ansamblul de caluseri din Rasinari (instructori  Mărioara et Nicolae Țichindelean) au incantat publicul cu cantece de dor si dragoste si cu dansuri din Marginimea Sibiului.

Au fost invitati partenerii si colaboratori ai liceului: Asociatia de prietenie ”Ille-et-Vilaine” Sibiu, Asociatia Francezilor din Sibiu, Lectoratul francez al ULBS, Solidarite35R.

Seara traditionala a fost sprijinita de Hypermarket Auchan Sibiu si de Librariile Humanitas.

Anul viitor scolar (pentru ca initiativele si proiectele sibienilor au perspective1), elevii liceului agricol sibian, conducerea si profesorii scolii, precum si reprezentantii autoritatilor locale sunt invitati la Dol-de-Bretagne pentru a lua contact cu specificul local in domeniul agricol, dar si pentru continuarea unei relatii de prietenie care s-a conturat in sejurul petrecut la Sibiu.

Desfasurarea perfecta a activitatilor proiectului a fost asigurata de catre echipa de proiect, formata din Director prof. Viorel Muguras Popescu, Coordonator proiect prof. Minodora Beza si Membrii: Prof. Mihaela Popoviciu, Prof. Lavinia Stanciu si Prof. Vlad Tănase.

„Fie ca sunt elevi, profesori sau agricultori, prietenii nostri de la Sibiu au acceptat sa puna prima piatra la acest edificiu care trebuie sa ne conduca spre schimburi permanente. Ei sunt cei mai buni ambasadori ai nostri si atat noi, cat si ei, avem interesul  de a construi o istorie comuna”. (Martial Lepage, initiator proiect).

Parteneriat. Prietenie. Ecou. Expriente. Fapte care dovedesc ca la Colegiul Agricol se intampla lucruri bune. Nu pentru “eticheta”, ci mai ales pentru viitorul elevilor de aici, prin implicarea factorilor responsabili de soarta acestuia. 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: