NOTA 10: COLEGIUL AGRICOL ”DANIIL POPOVICI BARCIANU” DIN SIBIU – PERFORMER ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL AGRICOL EUROPEAN

De ani buni, învățământul nostru dă naștere, cu dovezi sau nu (uneori), disputelor de toate felurile, la toate nivelurile, în toate direcțiile, în vreme ce, din nefericire, presa adesea e mai mult atrasă de orice ar putea isca sămânță de scandal, acuze… ignorând știrile pozitive, aspectele de care ar trebui să ținem seamă atunci când încercăm să dăm cu pumnii sau să aruncăm cu noroi în sistemul de educație.

Vă propunem acum să citiți despre unul dintre cele mai cunoscute licee tehnologice sibiene, așa cum ne relatează Prof. IOANA VIDRIGHIN, Responsabil Comisia de Documentare și Promovare a Imaginii Școlii:

 

De mai bine de un deceniu, absolvenții clasei a IX–a au posibilitatea de a-și continua studiile în Franța, instruiţi pe o perioadă de 4-6 ani, timp în care beneficiază de şcolarizare gratuită, în vederea posibilității parcurgerii unui Bacalaureat Profesional Agricol și obținerii unui Brevet Profesional de Responsabil de exploatații agricole. Calificările profesionale în care se formează tinerii români sunt: conducerea şi gestiunea fermelor agricole, agroturism, agro-ecologie şi protecţia mediului, prevenirea și gestiunea riscurilor naturale. Acest lucru se întâmplă la Sibiu, la Colegiul Agricol ”Daniil Popovici Barcianu”, datorită parteneriatului educațional internațional cu Institutul „Saint Christophe” din localitatea Masseube din Franța, ce oferă tinerilor din Europa noi posibilităţi de inserţie profesională pe piața muncii europene.

Institutul La Salle „Saint Christophe” din Masseube, Franţa reprezintă – așa cum afirmă dna prof. Minodora BEZA, coordonatorul programului european – “singura şcoală din Franţa care derulează de 12 ani cu elevii bărcieni un Parteneriat European de colaborare externă ce vizează formarea profesională a elevilor şi profesorilor din ţările U.E. Activităţile acestui program şcolar român-francez au ca obiective principale: pregătirea elevilor pentru asimilarea limbii franceze ca limbă străină, însuşirea unui vocabular francez de bază specific domeniului agricol, precum și efectuarea de stagii de practică aprofundate. În ultimii ani, însă, am dezvoltat o relație foarte strânsă și cu Liceul Agricol ”Les Vergers” din Dol-de-Bretagne, Franța, parte a aceleiași rețele franceze de licee agricole, barcienii fiind tot mai motivați să lucreze în domeniul agricol și să devină, în timp, buni antreprenori.”

În acest context, sfârșitul lunii iunie a fost pentru bărcieni unul de excepție, datorită desfășurării Simpozionului Internațional cu tema ”Eficiența parteneriatelor europene pentru dezvoltarea învățământului agricol” organizat de către Colegiul Agricol sibian în parteneriat cu Institutul „Saint Christophe” din Masseube, Franţa și Asociația pentru Colegiul Agricol ”Daniil Popovici Barcianu”, având ca invitați reprezentanți ai INSPECTORATULUI ȘCOLAR JUDEȚEAN SIBIU, CAMERA AGRICOLĂ SIBIU, S.C. KHAR&PARTNERS SRL, SYNGENTA AGRO SRL, LECTORATUL FRANCEZ –ULBS, ASOCIAȚIA DE PRIETENIE ”ILLE-ET-VILAINE”, SIBIU.

Prima zi a Simpozionului a punctat popularizarea proiectului școlar european în cadrul unui lectorat cu diriginții claselor a IX-a, cu elevii și părinții interesați, în care au fost evidențiate aspectele pozitive și negative ale proiectului, în vederea unei alegeri corecte pentru viitorul tinerilor barcieni, în contextul unei piețe a muncii bazată pe competențe și integrare la nivel continental.

A doua zi a Simpozionului a marcat activități de diseminare a proiectului la nivelul instituțiilor responsabile de învățământ agricol prin discuții purtate la întâlnirea directorilor celor două licee partenere Viorel-Muguraș Popescu și Stéphane Mur cu dnul prof. Gheorghe BÎRZĂ–inspector școlar general adjunct și dna Georgeta PURIMA– director Camera Agricolă Sibiu. Toate părțile implicate au ajuns la concluzia că parteneriatul școlar european cu Institutul „Saint Christophe” din Masseube- Franţa este un adevărat model de bune practici în domeniul învățământului agricol european, cu atât mai mult cu cât reprezintă și o premieră pentru învățământul românesc.

Cea de a treia zi a evenimentuluii a reunit la o masă rotundă de dezbatere elevi români, profesori, directori, reprezentanți ai comunității locale și nu numai, care au făcut bilanțul celor 12 ani de parteneriat. A fost umărit, așadar, parcursul elevilor implicați în proiect și nivelul de reușită al acestora, fapt care a încurajat și mai mult semnarea unui nou parteneriat printr-o convenție-cadru de colaborare externă pe încă 4 ani.

”Dincolo de partea tehnică și educativă pe care o implică acest proiect internațional, cea mai importantă rămâne relația interumană, acea încredere reciprocă acordată de familiile elevilor români și francezi școlilor.

Țin să amintesc că 94 % din cei 60 de elevi români de la Colegiul Agricol sibian, care au absolvit pe parcursul anilor la Masseube, au promovat Bacalaureatul profesional, procentaj ce depășește media națională de promovare a bacalaureatului în Franța, iar peste 50 % dintre barcienii care termină studiile la Masseube rămân să își continue studiile în domeniul agricol, fie în Franța, fie în România sau alte țări europene.

Ca și o noutate – elevii români sunt cei care și-au depus cereri anul acesta de a continua studiile postliceale în Franța, prin posibilitatea de efectuare a unui stagiu suplimentar de formare continuă de doi ani, pentru efectuarea unor activități agroturistice cu specializare în domeniul gastronomic, pe parcursul cărora elevii sunt și remunerați, putând apoi lucra în domeniul menționat ”– preciza în deschiderea simpozionului dnul Stéphane Mur – directorul Campusului La Salle ”Saint Christophe” din Masseube.

”Între cele două instituții partenere a existat inițial un proiect lingvistic pe tema Agroturismului, care ulterior s-a dezvoltat într-un parteneriat european de anvergură, iar în urma unei evaluări naționale Colegiul Agricol a primit la un moment dat și titlul de Școală Europeană. Acest parteneriat a vizat încă de la bun început formarea profesională a elevilor școlii pentru calificări din agricultura europeană, desfășurându-se în baza unui program de cooperare activă între cele două şcoli partenere, fiind susţinut financiar de către Ministerul Agriculturii din Franţa şi de către Consiliul de Administraţie al Institutului „Saint-Cristophe”, care suportă bursele de întreţinere pentru elevii români pe toată perioada studiilor” –  a ţinut să sublinieze prof. Victoria JOANTĂ, fost director adjunct al Colegiului Agricol „Daniil Popovici Barcianu” Sibiu și inițiatorul acestui parteneriat școlar european în urmă cu 12 ani.

Cele trei zile de activități ale simpozionului au avut, așadar, ca obiective majore: sporirea experienței de mobilitate europeană în rândul elevilor, stimularea interesului elevilor pentru participarea directă și activă la proiecte europene, precum și sporirea competitivității europene pe tema practicilor agricole românești și franceze. Scopul major al Simpozionului a fost semnarea unei convenții –cadru de colaborare externă 2016-2020 de către prof. Viorel-Muguraș Popescu – directorul Colegiului Agricol ”Daniil Popovici Barcianu” din Sibiu, România și dnul Stéphane Mur – directorul Campusului La Salle ”Saint Christophe” din Masseube, Franţa.

Prezent la simpozion, Alexandru LAVU, fost elev al Colegiului Agricol, plecat să studieze la Masseube în urmă cu 10 ani, a vorbit celor prezenți despre devenirea sa profesională. Ajuns vorbitor curent de limbă franceză, s-a integrat treptat unui alt stil de trai, dezvoltând abilității de viață noi și complexe, de adaptare la o cultură și limbă diferită. Am plecat din țară la vârsta de 16 ani, pentru a îmi continua studiile… A fost o perioadă de acomodare și cu bune și cu rele, dar chiar dacă am fost departe de familie, am reușit treptat să îmi construiesc un viitor frumos într-o casă departe de Acasă. Am avut șansa la Masseube să lucrez pe timp de vară într-un câmp de experimentare la o companie franceză, MAISADOUR SEMENCES, care se ocupa de producerea de semințe agricole, fapt care mi-a facilitat mai târziu angajarea la aceaași companie, dar la filiala lor din România, la Slobozia, județul Ialomița. Pe lângă un post de tehnician în experimentare, cei de la Maisadour mi-au oferit și posibilitatea de a face Colegiul de tehnician superior, achitat in totalitate de către ei. După trei ani de muncă în cercetare agricolă, am schimbat putin sectorul si am plecat pe departamentul de vânzări semințe, hibrizi de floarea-soarelui, porumb, rapiță al aceleiași companii. Soarta a făcut ca după doi ani de zile de vânzări în Maisadour, să fiu ofertat de unul dintre liderii mondiali în Agribusiness și anume Compania SYNGENTA, care comercializează semințe de floarea-soarelui, legume, porumb și produse pentru protecția plantelor, ofertă ce am acceptat-o în totalitate. Astfel, din luna februarie a acestui an, performez în domeniul agricol ca și activator de brand în cadrul departamentului de vânzări al companiei Syngenta pe zona de centru a Romaniei:Sibiu-Alba-Cluj-Mureș.

Prezent și el la dezbateri, Pierre GUIOL, fost lector francez implicat de ani de zile în activitățile parteneriatelor barcienilor, a ținut să precizeze importanța revenirii la un învățământ profesional agricol eficient și cea a punerii bazelor unui învățământ agricol cu stagii de practică aprofundate – ”în măsura în care marele potențial agricol al României poate face casă foarte bună cu ofertele bugetare europene pe domeniul agricol, într-un context european dinamic, care are nevoie de profesioniști în domeniul agricol”.

La finalul simpozionului, directorul Colegiului Agricol, prof. Viorel-Muguraș Popescu, a ținut să evidențieze faptul că promovând toleranța, respectul, încrederea, cooperarea, comunicarea într-o altă limbă decât cea maternă, acest parteneriat școlar european asigură mai ales cunoașterea specificului intercultural și, nu în ultimul rând, dezvoltarea competențelor socio-profesionale ale tinerilor barcieni, astfel încât le oferă acestora șansa de a ajunge foarte buni profesioniști pe o piață a muncii care este tot mai exigentă, atât pe plan național, cât și internațional.

 

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: