Obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti populare au prins viață la Rășinari, într-o ŞEZĂTOARE

images_foto_012019_rrrrrrr

SATUL, cu VEŞNICIA LUI, viu, prezent, vivace: Obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti populare au prins viață la Rășinari, sub forma unei șezători, într-o zi cu mare încărcătură emoțională pentru românii de pretutindeni- 24 ianuarie 2019. Membrii clubului GreenIMPACT „Cocoșul de munte” din Rășinari au organizat această șezătoare ca-n vremurile de demult, dorind să ofere turiștilor dra şi localnicilor, o alternativă autentică de petrecere a timpului liber, în care munca se îmbină cu distracţia si descoperirea obiceiurilor din zona Mărginimii- bună păstrătoare de tradiţii, de altfel.

 

„Timpul nu stă în loc, gonește zi de zi spre nicăieri și ne forțează adesea să uităm tot ce a rămas în urma noastră! Cândva, demult, cei ce ne sunt strămoși, modele, icoane din trecut, n-aveau mijloace media de socializare, în schimb, aveau șezători, aveau hore și jocuri românești, aveau povești ce niciodată nu vor fi uitate, aveau ceea ce nouă ne lipsește azi, aveau timp, pentru că timpul lor însemna dialog, comunicare, prietenie, cântec, joc și veselie.” spune Ileana Dămean, unul din liderii clubului de implicare comunitară de la Răşinari.

Şezătoarea s-a desfăşurat sub forma unui spectacol interactiv, cu muzică, dans, ateliere de pictură pe sticlă şi lemn, poveşti cu tâlc şi, desigur, nu putea să lipsească o degustare de produse tradiţionale, mai ales că Sibiul este Regiune Gastronomică Europeană în anul 2019. Masa a fost îmbelşugată, au fost prezentate produse bio precum brânza de burduf, telemea de vacă, unt de casă, zacuscă, dulceaţă şi siropuri naturale. Meşterele locale Maria Dănoiu, Doina Bratu, Maria Borhină, Maria Ţichindelean şi Maria Hoadrea, prin mâinile cărora s-au învârtit fusul pentru tors lână şi iţele războiului de ţesut, Mircea Hanea, meşter cioplitor în lemn, nenea Pavel Diaconu “omul cu muzeu în casă” din Răşinari şi veteranul de război Ilie Răduţ din Rîu Sadului, care la cei 97 de ani ai săi este un adevărat tezaur uman viu, i-au încântat pe turiştii prezenţi cu îndemânarea lor şi poveţele înţelepte. Invitați au fost artiştii Călin Han, cu fluierul său magic şi Maria Bădilă Irimia, o voce de aur a unei răşinărence mândre, precum şi artiştii Doru Ciuban și Adrian Teodorescu, care au reușit să facă publicul să cânte alături de ei, aducând emoție și bucurie în sufletele tuturor, dansatorii Rad Gavrilă și Leonard Timciuc.

„La un an de la înfiinţare, făcând parte din reţeaua de cluburi de implicare comunitară pentru tineri GreenIMPACT, suntem mândri de ceea ce am realizat, suntem deja la al doilea proiet prin care tinerii din Răşinari îşi promovează patrimoniul natural şi cultural. În activitatea noastră suntem susţinuţi de Fundaţia Noi Orizonturi, prin mentorul nostru, Ramona Cîmpean, de Primăria Comunei Răşinari, prin persoana domnului primar Bucur Bogdan şi de Şcoala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu”, Răşinari, reprezentată de doamna director Carmen Olteanu. Şezătoarea a fost un succes, deja ne gândim la o a doua sau, de ce nu, la o tradiţie, un eveniment anual. Le mulţumim tuturor celor prezenţi, turiştilor care au răspuns atât de frumos acestei provocări, mentorului nostru Ramona, şi nu în ultimul rând, colegilor noştri din reţeaua GreenIMPACT, Cosmin Simtion de la Clubul Cavalerii Turnului Înclinat din Ruşi şi Radu Bratu de la Clubul GreenIMPACT Roşia care au adus câte o părticică din ceea ce înseamnă munca copiilor din cluburile lor, sub formă de suveniruri”, a declarat Alexandra Bega, cel de-al doilea lider al clubului din Răşinari.

Cu această ocazie, copiii din club au învăţat, în urma acestui proiect, cât de mult contează să conştientizeze, să respecte şi să promoveze valorile satului tradiţional, dar şi că antreprenoriatul verde este un element de bază în educaţia lor, îi face să ia decizii de viaţă şi profesionale mai bune, îi responsabilizează, le dezvoltă spiritul de iniţiativă şi creativitatea şi duce la creşterea conştientizării nevoii de dezvoltare comunitară şi la descoperirea oportunităţilor existente în comunitatea lor.

 

sursa foto: Alexandra Bega

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: