Opinie: Guvernul Ponta incalca sistematic legislatia fiscala

De la preluarea puterii si pana in prezent, Guvernul USL a adus zeci de modificari Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, cele mai multe dintre acestea facandu-se dupa ureche si cu incalcarea legislatiei in vigoare. Aceste modificari produc haos in sistem si tin investitorii la departare de Romania.

Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală au fost modificate de 110 ori de la intrarea lor în vigoare, în anul 2004 și până în prezent. Cele mai multe modificări, în număr de 29, au fost aduse de Guvernul Tăriceanu. Constatăm însă că, în nici 10 luni de guvernare, executivul condus de Victor Ponta a produs nu mai puțin de 19 modificări asupra celor două coduri. Vorbim așadar despre o lipsă gravă de predictibilitate pentru mediul de afaceri.

Viteza și nonșalanța cu care guvernul USL produce aceste schimbări asupra cadrului fiscal nu este numai neprofesională, dar încalcă și prevederile în vigoare ale Codului Fiscal, ale Legii transparenței decizionale, precum și ale Legii responsabilității fiscal-bugetare.

De exemplu, O.G. nr. 8/2013 a fost publicată în Monitorul Oficial în termen de doar 2 zile de la data apariției proiectului pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, în lipsa oricărei consultări publice, adică la 23 ianuarie 2013, și a intrat în vigoare la 1 februarie 2013. Asta cu toate că prevederile legale din Codul Fiscal spun că orice modificări aduse Codului Fiscal intră în vigoare la cel puţin şase luni de la adoptarea lor.

De asemenea, a fost încălcată Legea transparenței decizionale care spune că, în cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, autoritatea administrației publice are obligația să publice un anunț referitor la această acțiune pe site-ul propriu, să-l afișeze la sediul propriu și să-l transmită către mass-media și tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informații cu cel puțin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare și adoptare de către autoritățile publice.

În plus, a fost încălcată și Legea responsabilității fiscal-bugetare care prevede că Guvernul şi autorităţile publice locale au obligaţia de a face publice şi de a menţine în dezbatere un interval de timp rezonabil toate informaţiile necesare ce permit evaluarea modului de implementare a politicilor fiscale şi bugetare, rezultatele acestora şi starea finanţelor publice centrale şi locale (principiul transparenței) și că Guvernul are obligaţia de a conduce politica fiscal-bugetară într-un mod care să asigure predictibilitatea acesteia pe termen mediu, în scopul menţinerii stabilităţii macroeconomice (principiul stabilității).

Nu este prima abatere de acest gen a USL. La 18 decembrie 2012, O.U.G. nr. 84/2012, care aducea modificări asupra Codului de Procedură Fiscală, a fost adoptată într-o manieră similară, cu încălcarea legii.

Marcat de o totală lipsă de viziune, Ministerul de Finanțe anunță îndreptarea acestor erori și rescrierea celor două coduri până în vara acestui an. Deși o reformă a legislației fiscale este necesară, faptul că USL și-a propus să realizeze această muncă titanică în numai 3 luni transformă demersul într-o glumă proastă, iar pe investitori îi îndepărtează și mai mult.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: