Un omagiu adus azi, pe pagina comunitatii Transilvania democrata unui artist novator, plin de inspiratie si mereusurprinzatoare idei- Emil Muresan din Medias. O viata cat o arta!!!
„Artistul plastic medieşean Emil Mureşan s-a născut în Mediaş la 5 noiembrie 1930. După absolvirea Şcolii Primare nr. 2 din localitate, urmează Şcoala de Arte şiMeserii pe care a absolvit-o în anul 1950, apoi a urmat Şcoala de Artă şi Design din Bucureşti, iar opt ani mai târziu, deci în 1968, Emil Mureşan este şi absolventul Şcolii Populare de Artă din Sibiu.
Ultimele trei şcoli, toate cu profil de artă, sunt o dovadă certă a dorinţei arzătoare a viitorului artist de a se specializa în diversele ramuri ale esteticului. De altfel, îmbrăţişează cu deosebit succes meseria de decorator în cadrul întreprinderilor comerciale medieşene.
Emil Mureşan se dedică cu trup şi suflet creaţiei plastice, în întreaga sa activitate de o jumătate de secol, încercând, cu rezultate strălucite, diverse modalităţi şi forme de manifestare artistică. El a fost şi promotorul creării ASOCIAŢIEI ARTIŞTILOR PLASTICI AMATORI din judeţul Sibiu, devenind preşedintele acesteia până la dispariţia ei, polarizând în jurul său un foarte mare număr de artişti plastici din Mediaş şi din localităţile limitrofe.
Debutul expoziţional are loc în 1970 în localitatea natală. Urmează o lungă serie de participări la manifestări locale, judeţene sau naţionale specifice artelor plastice celor mai diverse: expoziţii, tabere de creaţie, concursuri etc.
Relevante pentru creaţia artistului în genere şi pentru materialele cărora le-a dat formă şi culoare sunt cuvintele inserate în lucrarea Tentaţia naturii, având ca autori pe Vasile Avram şi Petre Dumbrăveanu: „Drumul artistic parcurs de Emil Mureşan din momentul înscrierii la Şcoala Populară de Artă, secţia ceramică, circumscrie o permanentă evoluţie, fixându-se în cele din urmă asupra unei structuri plastice de mare adâncime şi expresivitate.”(Vasile Avram, Petre Dumbrăveanu, Tentaţia naturii, peisajul şi portretul în creaţia artiştilor amatori din judeţul Sibiu, 1976, p. 31.)
Artistul Emil Mureşan a realizat lucrări monumentale menite să aducă un plus de armonie şi atmosferă caldă parcurilor şi zonelor ambientale din localităţile: Mediaş, Ocna Sibiului, Agnita, Brateş, Moşna, Bazna etc.
A participat la numeroase expoziţii, festivaluri, concursuri şi tabere de creaţie multe din acestea concretizându-se cu premii. De altfel, multe din aceste manifestări au produs răsunătoare ecouri, atât în mediile româneşti, cât şi în conştiinţa unor specialişti. Despre artistul medieşean, în diverse publicaţii au apărut aprecieri legate de activitatea şi lucrările realizate.
Ziarele şi revistele în care au fost inserate cronici şi însemnări despre acest artist original însumează un număr important de publicaţii, acoperind toată harta patriei. Au consemnat despre artist şi operele sale următoarele titluri din presa scrisă: „Scânteia”, „Libertatea”, „Gazeta Gorjului”, „România liberă”, „Ecou”, „Rondul”, „Informaţia Harghitei”, „Vocea Mediaşului”, „Munca”, „Drum Nou”, „Die Woche” şi multe altele.
De asemenea, mass-media audio-vizuală a comunicat sau a realizat reportaje al căror subiect a fost artistul Emil Mureşan, cu diversele sale exponate. Au fost realizate reportaje TV şi radio la: România 1 şi România 2, TVR Internaţional, PRO TV, Antena 1, Prima TV, Nova TV, Mediaş, TV Sibiu, Radio România, TV Tg. Mureş. Totodată s-a realizat un film-reportaj pentru SUA.
În data de 26 septembrie 2005, Consiliul Local Mediaş îi acordă titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Mediaş pentru activitatea îndelungată şi prestigioasă ca artist plastic în beneficiul locuitorilor municipiului Mediaş”.
Are de cand se stie o pasiune puternica pentru orasul sau natal – Medias – si pentru creatia artistica de cele mai diverse genuri . Intr-un articol publicat in 2006 de romanialibera.ro, se vorbea despre maestrul care face miniaturi sculpturale chiar si din calculi renali:
“Sculptura a insotit si completat viata maestrului Muresan pana in acest moment. A modelat cele mai diverse materiale brute: lemn, piatra, marmura, caolin, ipsos sau bronz, iar multe dintre lucrarile sale sunt acum expuse in tabere de creatie din tara, la Medias sau in localitatile medievale din zona, la Mosna, Darlos sau Brateiu.
A trait un moment de cotitura in ziua in care a fost operat de pietre la rinichi si, la scurt timp dupa insanatosire, s-a razbunat pe boala incrustandu-si chipul intr-unul dintre calculii renali extrasi de medicii care l-au operat. Le-a ramas vesnic recunoscator pentru cea de-a doua viata primita in dar”.
Si panza de paianjen, materie prima
Cea mai mare si mai uluitoare opera de arta semnata de artistul mediesean este „Bricul Mircea”- o lucrare care masoara 4 metri patrati (200 cm/200 cm) si i-au trebuit maestrului peste trei ani de munca insistenta pentru a o duce la bun sfarsit. Este realizata din… PANZA DE PAIANJEN! In perioada, admite el, in care avea acasa o adevarata crescatorie de paianjeni, amenajata intr-o magazie veche, in curtea casei sale din Medias.
Si pentru ca a uimit pe toata lumea cu lucrarile sale, Emil Mresan a fost supranumit “Monstru sacru” de catre jurnalistul clujean Alexandru Pintea.
sursa foto: Liga Transilvania democrata