Pasiunile copilului – Le cultivăm sau le interzicem?

pasiuni copil

În calitate de părinți, toți ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii noștri, nu-i așa? Și acest lucru include întotdeauna și un hobby unic. Trebuie, însă, ținut cont de faptul că fiecare copil are o personalitate aparte, iar interesele și abilitățile sale sunt particulare. Așa că, trebuie să te gândești bine, pentru a-i permite micuțului să se bucure de lucrurile pe care le iubește cel mai mult.

 

Căci pasiunile ajută la dezvoltarea generală și la exprimarea liberă a copiilor aflați în creștere, cu condiția ca acestea să le facă plăcere. Observă ce îl atrage mai mult, fii atent la ceea ce îl face să zâmbească și pune interesul lui înainte. De exemplu, dacă tu, ca părinte, iubești extrem de mult fotbalul, vei dori să-ți vezi copilul făcând același lucru. Dar dacă cel mic este atras de alte activități, ar trebui să îl lași să se bucure de ele.

Iată, în continuare, câteva hobby-uri potrivite pentru fiecare tip de copil:

  1. Pentru mințile creative

Pentru copiii cărora le place să stea acasă și să creeze, arta digitală, pictura sau cântatul la un instrument sunt opțiuni extraordinare. 

Aceste activități le vor insufla un sentiment de realizare, mai ales atunci când creează lucruri cu mijloace de bază, folosindu-și capacitatea de a se gândi în afara cazului.

Dacă sesizezi că prichindelul are ureche muzicală, aruncă o privire pe oferta de la Mc music. N-ai de unde să știi ce talent ascuns zace în el. Cum ar fi ca, peste ani, să devii părintele unui star rock, spre exemplu?

  1. Pentru iubitorii de natură

Copilul tău iubește natura? Perfect! Alege hobby-uri care implică activități în aer liber, precum drumeția. Dă-i oportunitatea de a explora mediul înconjurător și o să observi o evoluție remarcabilă. Toate informațiile, pe care le va aduna, îi vor fi utile mai târziu: nume de lanțuri muntoase, de localități etc. De asemenea, va înțelege mai repede termeni precum „altitudine” și va percepe mai bine distanțele. Un alt aspect important este orientarea, pe care o va deprinde foarte devreme. 

  1. Pentru copiii activi fizic

Sunt mulți copii care se bucură atunci când fac sport. Pentru ei, exercițiile fizice sunt un soi de provocare pe care o vor accepta cu multă plăcere.

Dacă micuțul tău dă semne că are aplecare spre astfel de antrenamente, încurajează-l să practice fotbalul, baschetul sau orice alt sport care îl atrage.

  1. Pentru colecționarii și iubitorii de istorie

Lectura, vizitarea muzeelor, colectarea de monede vechi, de obiecte antice sau de artă îi pot interesa pe unii copii. Îl vezi pe al tău atras de astfel de lucruri? Dă-i șansa să exploreze epocile trecute. Fiul tău, spre exemplu, poate fi un colecționar pasionat. Incursiunile în istorie îl vor putea face să vadă lumea din alt unghi. Discută cu el, provoacă-l la exerciții de memorie și, într-o dimineață, va veni la tine și îți va povesti despre căderea Imperiului Roman.

În concluzie, trebuie să urmărești atent spre ce fel de activitate are aplecare copilul tău. În niciun caz nu trebuie să-l orientezi spre hobby-urile care te atrag pe tine. Dă-i libertatea de a-și pune în practică pasiunile și lasă-l să se bucure în voie de ele. 

sursa foto – shutterstock.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: