„PICTURA CU ACUL”- GOBLENUL- va da intalnire la Biblioteca ASTRA

Miercuri, 28 octombrie 2015, la orele 15:00, în Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, etaj 2, corp A va avea loc vernisajul expoziției Goblenul, operă de artă a dnei Marcela Tudosoiu.

Prezența artistei la Biblioteca ASTRA se transformă într-o bună tradiție, expoziția de față fiind a 5-a încercare a artistei de a demonstra frumusețea unei îndeletniciri artizanale, prea puțin cunoscută de tânăra generație.

Vernisajul va fi însoțit de un moment artistic al elevilor Școlii Populare de Arte și Meserii ”Ilie Micu” Sibiu.

Eveniment organizat de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, cu susținerea Consiliului Județean Sibiu.

Ardeleancă, născută în comuna Valea Viilor din judeţul  Sibiu, Marcela Tudosoiu a manifestat pasiune şi talent pentru lucrul de mână încă din clasele primare când realiza, cu foarte mare uşurinţă, tot felul de cusături: dantele, broderii, ajur, monograme pe batiste etc.

          Apoi, elevă fiind, a lucrat lasetă, realizând mileuri şi feţe de masă pe care le-a oferit cadou sau le-a vândut.

          Drumul vieţii a purtat-o, în anii tinereţii, la Timişoara, unde a descoperit goblenul. În anul 1971 a început să lucreze goblenuri simple, picturi cumpărate din consignaţie, reprezentând trandafiri de dimensiuni mici, pe care le monta în lasetă.

          Anii următori, până în 1980, au reprezentat o perioadă prolifică în activitatea sa, artista căpătând încredere în talentul său, ceea ce a contribuit la realizarea de tablouri tot mai mari şi mai complicate.

          Viaţa artistei Marcela Tudosoiu a cunoscut apoi o cotitură radicală, sub toate aspectele, ceea ce a însemnat în final reîntoarcerea în Sibiu, refacerea familiei, linişte sufletească şi echilibru, oferindu-i totodată posibilitatea să ridice, pe trepte superioare, pasiunea vieţii sale – goblenul.

          Lucrările realizate în această perioadă distinctă a carierei sale (1983 – 1990) se caracterizează printr-o creştere semnificativă a calităţii şi complexităţii operelor sale. Descoperind, la Timişoara, o pictoriţă dedicată exclusiv picturii pe etamină, pentru goblen, Marcela Tudosoiu a realizat unicate de o deosebită expresivitate şi sensibilitate, talentul său emanând cu forţă din expresia fiecărui personaj, din culorile pastelate şi, nu în ultimul rând, din exactitatea tehnicii de realizare.

          Nu putin lucru, talentul deosebit în prezentarea dinamicii perfecte a fiecărui personaj, dar mai ales redarea expresivităţii fiecăreia dintre figurile realizate în tablouri, în concordanţă cu ambianţa şi atmosfera imortalizate, conduc la realitatea că ne aflăm în prezenţa unor adevărate opere de artă.

Toate acestea se regăsesc în fiecare goblen în care sunt redate personaje, dar se ridică la nivel de excepţie în Rondul de noapte care, pentru artistă, reprezintă capodopera întregii sale activităţi.

          Perioada 1990 – 2015 se remarcă printr-o maturitate şi efervescenţă crescute, artista realizând un număr însemnat de lucrări deosebite prin unicitatea şi personalitatea fiecărui goblen în parte. Au prins viaţă: Grecii cu oile, Mona Lisa, Profetul Eremia, Concert în parc, Hora de la Aninoasa, Car cu boi, Ciobănaş, Pe malul apei, În pădure, Răşinari, Toamna, Maci, Moara de apă, Vază cu liliac etc.

          Asa cum aflam de la doamna Anca Vasilescu- Departamentul Metodic. Comunicare. Programe, pentru a reda nuanţele de culori pe care natura, cu neegalata ei măiestrie, le oferă spre delectarea privirilor noastre, artista a acordat o atenţie deosebită culorilor pe care le-a folosit, o parte dintre acestea fiind realizate personal, prin vopsirea aţei cu petale de flori, frunze, fructe etc. Poate şi de aceea goblenurile care înfăţişează peisaje din natură şi diferite aranjamente florale (Toamna, În pădure, Pe malul apei, Iarna, Maci, Vază cu liliac, Flori de câmp, Petunii, Anemone etc.) oferă o aşa de mare exactitate şi expresivitate încât te determină să crezi că te afli în natura reală.

          În cei peste 40 de ani dăruiţi goblenului, artista a realizat peste 100 de lucrări de o deosebită valoare artistică, despre care spune întotdeauna:

„În fiecare dintre ele am pus o mică parte din sufletul meu”.

 

# Goblenul este o tapiserie realizată prin împunsături ale acului de cusut într-o pânză specială, de obicei caroiată 10×10, fiecare împunsătură în pânză de goblen reprezentând un punct al goblenului. Setul goblen se realizează inițial după o fotografie care este prelucrată în așa fel încât fiecare punct de goblen să corespundă, cât mai fidel, ca poziționare și nuanță, unui pixel din fotografie.

Goblenul este un gen de tapiserie denumit astfel dupa produsele manufacturii Gobelins un vestit centru francez de arta decorativa. Gobelins se dezvolta, incepand din secolul al XVII-lea, avand la baza, mai intai, manufacturi in care lucrau maestri flamanzi. In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, la sugestia ministrului Colbert, atelierele au capatat denumirea de manufactura regala si au fost puse sub conducerea primului pictor al curtii, Charles Le Brun. Tapiseriile acestei manufacturi se executau dupa cartoanele-proiect ale unor celebri artisti, precum si ale unor artisti specializati in pictura decorativa: N. Mignard, Antoine si Charles Coypel, Audran le Jeune, Watteau, Boucher, J.F.Raffaeli, Monet s.a.

  Pentru tapiseriile de Gobelins se utilizau subiecte mitologice si istorice, peisaje si motive vegetale stilizate, se transpuneau tablouri celebre sau proiecte originale cu caracter decorativ. In secolul XX atelierele sunt cunoscute sub denumirea de Manufactura Nationala Gobelins.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: