POFTĂ DE… PETRECERE FAINĂ: Vărzarul, de 1 Iunie în familie la Rășinari

images_foto_052017_VARZAR

 

SE PUNE DE SĂRBĂTOARE! Primăria Comunei Rășinari și Asociația Pensiunilor Agroturistice Rășinari (APAR), câștigătoare pentru Mărginimea Sibiului a premiului ”Destinație Europeană de Excelență în Turism și Gastronomie Locală 2015” are placerea de a vă invita joi, 1 iunie 2017, la Rășinari, să degustați din produsele și preparatele specifice Rășinarilor pentru cinstitele Sărbători de Rusalii. 

 

 

Ce presupune evenimentul?

În prima parte a zilei va avea loc o demonstrație de gătit. Astfel, cei prezenți vor putea vedea cum se prepară produsul vedetă al localității în perioada Rusaliilor, așa-numitul „vărzar”. ”Vărzarul este o plăcintă dulce, cu urdă și cu mărar. O plăcintă specifică pentru Rășinari ce se pregătește în fiecare an de Rusalii. Toți rășinărenii fac vărzar de Rusalii și de aceea îi invităm pe toti ce care doresc să deguste vărzarul să vină la Rășinari, de Rusalii”, a declarat Bucur Bogdan, primarul comunei. ”Este posibil ca denumirea placintei să vină de la verdeața folosită în combinație cu urda”, spune Carmen Ghidiu, președinte APAR. Pentru cei interesați va avea loc și o interesantă demonstrație de prepararea a cozonacului cu nucă, urmând ca în cea de-a doua parte a zilei să se desfășoare un atelier pentru copii, unde cei mici vor putea pregăti singuri „cocoloșul ciobănesc cu brânză”, bulzul din Rășinari.

Lesne de înțeles, la final, cei prezenți musai să deguste bunătățile, dar și o varietate de brânzeturi, de la telemea de oaie, caș, urdă la brânză de burduf.

No, dară, sunteți așteptați cu drag la Căminul Cultural din Rășinari, începand cu orele 11.00, unde proprietari de pensiuni din Rășinari vă vor prezenta produse și preparate autentice, specifice Rusaliilor. Se va pregăti Vărzarul – o placintă cu urdă și mărar specifică Rășinarilor pentru Sărbătoriile de Rusalii, precum și alte produse specifice.

Pentru copii va fi organizat un atelier de preparare a ”cocoloșului ciobănesc cu brânză”. De asemenea, veți avea ocazia să degustați dintr-o varietatea largă de preparate. 

 

 

 

***Rezervare bilete AICI

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: