Primarul Sibiului, Astrid Fodor, la Conferința Internațională a Primarilor din Israel. Alături de edilii din Beverly Hills, Montevideo, Pittsburg, Portland…

images_foto_032019_ASTRID

ONORANT: La invitația Ministerului Afacerilor Externe din Israel și a Congresului American al Evreilor, primarul municipiului Sibiu, doamna Astrid Fodor, a participat în perioada 24-28 februarie la cea de-a 33-a Conferință Internațională a Primarilor care a avut loc în Israel, în orașele Tel Aviv și Ierusalim.

 

Conferința organizată în parteneriat cu Federația Autorităților Locale din Israel a adus împreună conducători de administrații locale din mai multe țări ale lumii, firme israeliene și multinaționale care activează în domeniul high tech, al energiei și al ciberneticii și experți în dezvoltare urbană pentru a discuta viitorul orașelor, în pas cu realitățile și provocările secolului XXI. Printre temele atinse în workshop-urile și prezentările Conferinței se numără dezvoltarea economică a comunităților locale, siguranța populației, probleme de securitate, siguranță cibernetică, dar și modul în care administrațiile locale preiau impactul problemelor de la nivel național.

La eveniment au participat primarii orașelor Banja Luka /Bosnia și Herzegovina, Batumi/ Georgia, Belgrad/Serbia, Beverly Hills/SUA, Buzău/România, Blantyre/Malawi, Celje/Slovenia, Cotonou/Benin, Entebbe/Uganda Imperia/Italia, Montevideo/Uruguay, Lalitpur/Nepal, Kyiv/Ucraina, Belmopan/Belize, Pittsburg/SUA, Portland/SUA, Sabac/Serbia, San Pedro/Belize, Soaw/Burkina Faso, Taipei/Taiwan, Tirana/Albania, Vicente Lopez/Argentina, Veron Punta Cana/Republica Dominicană.

Demn deștiut, agenda complexului eveniment a fost construită astfel încât participanții să cunoască provocările cu care se confruntă administrația orașelor din Israel, dar și soluțiile identificate pentru a gestiona aceste probleme. Delegația de primari a fost însoțită pe tot parcursul programului Conferinței de Președintele Congresului American al Evreilor, domnul Jack Rosen și de vicepreședintele acesteia, domnul Munr Kazmir.

Primarii au fost primiți de primarul orașului Ierusalim, domnul Moshe Lion și de primarul orașului Tel Aviv, domnul Ron Huldai. Aceștia au prezentat modul de gestionare a orașelor conduse de ei și a principalelor a servicii edilitare. În Tel Aviv, delegația de primari a vizitat centrul de comandă pentru siguranța publică. A urmat o întâlnire cu primarul orașului Haifa, doamna Einat Kalisch-Rotem, care a continuat seria de schimburilor de experiență.

Edilii au fost primiți pentru o vizită și la Ministerul Afacerilor Externe de adjunctul Ministrului, doamna Tzipi Hotovely. De asemenea, o întâlnire relevantă a fost cea cu fostul Prim-ministru al Israelului, domnul Ehud Olmert.

A fost o experiență utilă pentru că prezentările primarilor participanți au fost foarte aplicate pe probleme concrete cu care se confruntă. Din discuțiile cu primarii gazdă, dar și alți primari participanți am realizat din nou cât de importantă este descentralizarea pentru administrația locală și cât de mult mai este de făcut în România în această direcție. Un primar trebuie să aibă libertatea de a lua deciziile cele mai potrivite pentru comunitatea sa, adaptate la realitatea și specificul orașului pe care îl conduce” (Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu)

O zi a fost dedicată întâlnirilor cu firme israeliene sau multinaționale care oferă produse și servicii pentru administrarea orașelor, acestea fiind prezente în cadrul evenimentului expozițional Muni Expo. Peste 100 de firme au oferit vizitatorilor de la soluții digitale pentru asigurarea serviciilor publice și până la dotări funcționale și estetice pentru mobilarea spațiilor publice.

Ultima zi a fost rezervată vizitei la Centrul Peres din Tel Aviv care se concentrează pe inovare și menținerea păcii în zonă, iar apoi la baza aeriană “Tel Nof” din Tel Aviv.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: