În săptămâna 12 decembrie-16 decembrie 2016, în cadrul proiectului Healthy Kids, finanțat prin programul Erasmus+ , profesorii Năgăra Ramona ( coordonator proiect) și Dudaș Nela de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu au participat la prima întâlnire transnațională a parteneriatului strategic pentru susținerea schimbului de bune practici în domeniul școlar la Școala Mehmet Akif Ersoy İlkokulu Aydin,Turcia.
Partenerii proiectului sunt: România, reprezentată de Centrul Școlar de Educație Incluzivă Turnu Roșu județul Sibiu, Turcia, țara coordonatoare, Italia, Spania, Polonia, Portugalia și Grecia.
Raționamentul acestui proiect se regăsește într-o realitate cruntă: aceea că obezitatea este una dintre cele mai mari provocări de sănătate publică ale secolului XXI. De altfel, în 2013, American Medical Association clasifica obezitatea ca boală. Prevalența sa s-a triplat în multe țări ale Regiunii Europene a OMS începând cu anii 1980, iar numărul celor afectați continuă să crească într-un ritm alarmant, în special în rândul copiilor. Mai mult decât atât, copiii care sunt obezi sunt susceptibili de a rămâne în acest fel până la maturitate și, ca atare, sunt mai predispuși în a dezvolta boli de inima, diabet, un număr de boli netransmisibile, și în plus, provocând diverse probleme psihologice. Obezitatea infantilă poate duce, de asemenea, la stimă de sine scăzută și chiar depresie.
Potrivit spuselor dnei prof. Mihaela Miron- directorul CSEI turnu Roșu, scopul priectului este conștientizarea familiilor cu privire la acest subiect. Obiceiuri de viață sănătose, inclusiv o alimentație sănătoasă și activitatea fizică, pot reduce riscul de a deveni obezi și stoparea bolilor asociate.
De altfel, ar trebui conștientizat faptul că școlile joacă un rol important in îmbunătățirea alimentației și a activităților sportive ale copiilor și adolescenților. Școlile pot crea medii de sustinere a eforturilor elevilor de a mânca sănătos și să fie activi prin punerea în aplicare a politicilor și practicilor care susțin o alimentație sănătoasă și activitatea fizică regulată și prin oferirea de oportunități pentru ca elevii să învețe și să practice aceste comportamente.
Sănătatea elevilor este legată de succesul lor școlar. Atat activitatea fizică cat si alimentația sănătoasă pot ajuta la îmbunătățirea performanțelor școlare.
Întâlnirea de proiect a debutat cu vizitarea școlii, urmând apoi discursurile de deschidere la care au participat presa locală, părinții elevilor și personalități din comunitate. Fiecare partener a spus câteva cuvinte despre proiect. Partenerii din Turcia au pregătit un scurt program artisitic de care s-au bucurat toți invitații. Reprezentații școlilor partenere au prezentat sistemul de învățământ primar din țara lor.
Totodată, părinții elevilor au pregătit o masă sănătoasă pentru toți invitații. S-a ales logo-ul proiectului și s-a discutat despre activitățile viitoare.
Pe tot parcursul vizitei, o contribuție la succesul activităților a avut-o ospitalitatea gazdei și buna organizare.
Demn de precizat, următoarea activitate va avea loc în Spania, în luna februarie 2017. La această activitate vor participa doi elevi însoțiți de doi profesori din fiecare școală parteneră.