În sfârşit, o iniţiativă demnă, care poate pune pe roate şansele reale ale elevilor care nu au capacitatea sau posibilităţile financiare de a urma un liceu sau studii superioare. Potrivit ministrului educaţiei, Remus Pricopie, din 2014, şcoala profesională s-ar putea să înceapă la terminarea clasei a VIII-a şi va dura trei ani.
Aşa cum se precizează într-un material publicat de www.glasul.ro, în prezent, învăţământul profesional începe după terminarea clasei a IX-a şi durează doar doi ani, după ideea fostului ministru Daniel Funeriu.
„Se poate continua liceul după şcoala profesională”
se ştie bine că, cel puţin în ultimii 20-25 de ani schimbările din învăţământ- de cele mai multe ori de-a valma ori scrise „pe genunchi” doar de dragul schimbării, nu au contribuit atât la modernizarea sistemului, cât la conturarea haosului şi a aşteptărilor deşarte- atât din partea elevilor, dar şi din partea dascălilor.
Acum, însă, odată cu anunţul acestei reveniri la ideea clasică de şcoală profesională, mulţi sunt de părere că situaţia se va schimba după ce legislaţia va permite elevilor să se îndrepte spre şcolile profesionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, cererea pentru învăţământul profesional se crede că va creşte după ce absolvenţii claselor a VIII-a vor trebui să obţină minimum media 5 ca să poată urma cursurile liceale. „Au mai fost situaţii în învăţământul românesc când, din clasa a VIII-a, elevii au mers la şcoala profesională şi şi-au continuat studiile liceale. Ar fi mult mai bine să se întâmple acest lucru. Au fost mulţi elevi care au ajuns la liceu, dar care nu au mai dorit să opteze pentru clasele profesionale, chiar dacă nu aveau capacităţi de a susţine bacalaureatul şi de a duce învăţământul liceal până la capăt. Elevii pot urma o şcoală profesională, după care pot continua învăţământul liceal într-o formă pe care Ministerul Educaţiei poate să o stabilească: fie învăţământ seral, cum a mai fost cândva, fie învăţământ de zi. Se poate continua liceul după şcoala profesională. Se poate face liceul şi muncind. Au existat în învăţământul românesc şi astfel de perioade”, precizează oficiali din sistemul de educatie.
Meseriaşii…
Şi iată, deja sunt semnale că dascălii salută noua reglementare şi anume admiterea în liceu care se va face, din 2015, cu medie de minimum 5. Se crede că astfel va exista o îmbulzeală spre şcolile profesionale. Cadrele didactice consideră că acest lucru va influenţa pozitiv şi rezultatele examenului de bacalaureat. „Cred că va creşte interesul pentru şcolile profesionale, dar numai în condiţiile în care vor exista şi unele restricţii. De exemplu, cei care nu vor promova Evaluarea Naţională nu vor avea altă soluţie decât să urmeze o şcoală profesională”, a mai precizat Pavel.
Totodată, mulţi sunt cei care cred că în acest sens, se va echilibra piaţa muncii şi se vor deschide oportunităţi în special pentru tinerii din mediul rural, care astfel îşi pot găsi repede un loc de muncă. Ca buni meşteri…