joi, 7 noiembrie 2024
4.2 C
Sibiu

Reîinvie şcolile profesionale

 

În sfârşit, o iniţiativă demnă, care poate pune pe roate şansele reale ale elevilor care nu au capacitatea sau posibilităţile financiare de a urma un liceu sau studii superioare. Potrivit ministrului educaţiei, Remus Pricopie, din 2014, şcoala profesională s-ar putea să înceapă la terminarea clasei a VIII-a şi va dura trei ani.

 Aşa cum se precizează într-un material publicat de www.glasul.ro, în prezent, învăţământul profesional începe după terminarea clasei a IX-a şi durează doar doi ani, după ideea fostului ministru Daniel Funeriu.

 

„Se poate continua liceul după şcoala profesională”

se ştie bine că, cel puţin în ultimii 20-25 de ani schimbările din învăţământ- de cele mai multe ori de-a valma ori scrise „pe genunchi” doar de dragul schimbării, nu au contribuit atât la modernizarea sistemului, cât la conturarea haosului şi a aşteptărilor deşarte- atât din partea elevilor, dar şi din partea dascălilor.

Acum, însă, odată cu anunţul acestei reveniri la ideea clasică de şcoală profesională, mulţi sunt de părere că situaţia se va schimba după ce legislaţia va permite elevilor să se îndrepte spre şcolile profesionale la finalul clasei a VIII-a. De asemenea, cererea pentru învăţământul profesional se crede că va creşte după ce absolvenţii claselor a VIII-a vor trebui să obţină minimum media 5 ca să poată urma cursurile liceale. „Au mai fost situaţii în învăţământul românesc când, din clasa a VIII-a, elevii au mers la şcoala profesională şi şi-au continuat studiile liceale. Ar fi mult mai bine să se întâmple acest lucru. Au fost mulţi elevi care au ajuns la liceu, dar care nu au mai dorit să opteze pentru clasele profesionale, chiar dacă nu aveau capacităţi de a susţine bacalaureatul şi de a duce învăţământul liceal până la capăt. Elevii pot urma o şcoală profesională, după care pot continua învăţământul liceal într-o formă pe care Ministerul Educaţiei poate să o stabilească: fie învăţământ seral, cum a mai fost cândva, fie învăţământ de zi. Se poate continua liceul după şcoala profesională. Se poate face liceul şi muncind. Au existat în învăţământul românesc şi astfel de perioade”, precizează oficiali din sistemul de educatie.

Meseriaşii…

Şi de ei este nevoie! Da, chiar şi  (sau mai ales) într-o societate democratică care pretinde că doreşte să se dezvolte, acordând o şansă tuturor. La urma urmei, nu avem nevoie doar de avocaţi, medici sau absolvenţi de studii superioare „la grămadă, mulţi trecând prin liceu sau facultate „ca gâsca prin apă”.

Şi iată, deja sunt semnale că dascălii  salută noua reglementare şi anume admiterea în liceu care se va face, din 2015, cu medie de minimum 5. Se crede că astfel va exista o îmbulzeală spre şcolile profesionale. Cadrele didactice consideră că acest lucru va influenţa pozitiv şi rezultatele examenului de bacalaureat. „Cred că va creşte interesul pentru şcolile profesionale, dar numai în condiţiile în care vor exista şi unele restricţii. De exemplu, cei care nu vor promova Evaluarea Naţională nu vor avea altă soluţie decât să urmeze o şcoală profesională”, a mai precizat Pavel.

Totodată, mulţi sunt cei care cred că în acest sens, se va echilibra piaţa muncii şi se vor deschide oportunităţi în special pentru tinerii din mediul rural, care astfel îşi pot găsi repede un loc de muncă. Ca buni meşteri…

 

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

România și Turcia implementează impozitul minim global pentru a promova practici de afaceri echitabile

Regulile Pilonului 2 - sistemul mondial de combatere a...

Prestatorii de servicii funerare sunt obligați să obțină avizul Consiliului Local pentru a mai putea să îți desfășoare activitatea specifică

Administrația Cimitirului Municipal Sibiu atenționează societățile comerciale care prestează...

Viabilizarea cartierului Veterani continuă cu amenajarea drumurilor

Primăria Sibiu continuă proiectul de viabilizare a cartierului Veterani...

FAIN! Canalizarea de la Prod, de acum, funcțională!

„Canalizarea de la Prod este funcțională. După o muncă...

Numirea administratorului public al municipiului Mediaș

Potrivit legislației în vigoare, și anume O.U.G. nr. 57/2019,...

Alte articole

CULTURĂ DE CANABIS descoperită de polițiști la Ocna Sibiului

La data de 6 noiembrie a.c., polițiștii Serviciului de...

WOW! 10 zile de Ars Hungarica la Sibiu! Festivalul își deschide porțile vineri, 8 noiembrie

O nouă ediție a Festivalului Ars Hungarica începe mâine,...

Ora de educație muzicală în Filarmonica sibiană. Au participat zeci de elevi!

Aproximativ 30 de elevi de clasa a IV-a de...

Astrid Fodor a depus jurământul pentru un nou mandat de Primar al Municipiului Sibiu

Astăzi, 6 noiembrie 2024, la sediul Judecătoriei Sibiu, primarul...

Atenție la eliberarea actului de identitate în contextul alegerilor electorale ce vor urma

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Sibiu, instituţie publică...

Cercetați pentru două infracțiuni de tâlhărie calificată, doi bărbați au fost reținuți. Prejudiciu URIAȘ!

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale din cadrul Poliției Municipiului...

Din aceeași categorie

Categorii populare