S-a dat lege: Vom avea o ZI NAȚIONALĂ A LECTURII

ziiiiiiiiiiiiiil

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care instituie ziua de 15 februarie, ca Ziua Naţională a Lecturii. Legea prevede că muzeele, bibliotecile publice şi instituţiile cu atribuţii în domeniul educativ şi culturii acordă asistenţă de specialitate şi monitorizează manifestările organizate cu ocazia Zilei naţionale a lecturii, care au ca scop încurajarea lecturii în rândul populaţiei.

Actul normativ  stipulează ca, în săptămâna care include Ziua naţională a lecturii, în timpul desfăşurării activităţilor didactice, unităţile de învăţământ preuniversitar să poată  organiza activităţi de promovare şi încurajare a lecturii, pentru care dispun, în prealabil, următoarele măsuri:

„a) invitarea bibliotecilor locale, judeţene şi/sau metropolitane de a derula activităţi de prezentare a serviciilor de bibliotecă, de înregistrare la bibliotecă, de colectare de carte şi donaţie,  inclusiv prin amenajarea de standuri proprii în incinta unităţilor de învăţământ;

  1. b) invitarea asociaţiilor, fundaţiilor non-profit şi asociaţiilor de creatori, cu experienţă în derularea de activităţi educaţionale, de a susţine cluburi de lectură, ateliere de scriere creativă, ateliere de ilustrare de carte, discuţii libere şi dezbateri despre literatură şi cărţi sau alte programe similare;
  2. c) oferirea, cu titlu gratuit, editurilor şi librăriilor, la cerere şi în măsura disponibilităţii, de spaţii pentru prezentare şi vânzare de carte cu caracter educativ şi/sau recreativ, adecvat vârstei elevilor”, conform sursei citate.

„Cu ocazia zilei naţionale prevăzute la art. 1, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă AGERPRES produc, difuzează sau redifuzează, după caz, emisiuni de promovare şi încurajare a lecturii”, potrivit propunerii legislative.

Aha! Bună dimineața, Cultură!,Bună dimineața, minte de roman! Dacă nu era să se facă legea asta, nu se mai gândea nimeni laintensificarea activităților educative pe palierul… DRAGOSTEI DE CARTE, DE CITIT?!?! Chestia asta cu cititul e ceva ce e în firescul EDUCAȚIEI (sau… așa ar trebui să fie), din familie, din fragedă pruncie, nu trebuia, în mod normal, o LECE… dar cum vremurile se schimbă și schimbă și oamenii… care mai degrabă își duc copiii la mall să le aleagă cel mai șmecher Iphone, în loc să mai cumpere o carte, două, cinci…

În același context, sub impulsul noii legi, Institutul Cultural Român, departamentul pentru Românii de Pretutindeni, ambasadele şi consulatele României pot desfăşura proiecte culturale şi/sau educaţionale dedicate  Zilei naţionale a lecturii, individual sau în colaborare cu asociaţii şi fundaţii de profil, în limita resurselor bugetare şi logistice disponibile.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: