sâmbătă, 18 ianuarie 2025
-2.6 C
Sibiu

SĂRBĂTOARE în suflet de ROMÂN

 

24 ianuarie 1859 – Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1918), a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea și reprezintă unirea statelor : Moldova și Țara Românească. Unirea este strâns legată de personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza și de alegerea sa ca domnitor al ambelor principate la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească. Totuși, unirea a fost un proces complex, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări.

Procesul a început în 1848, odată cu realizarea uniunii vamale între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu. Deznodământul războiului Crimeii a dus la un context european favorabil realizării unirii.

Votul popular favorabil unirii în ambele țări, rezultat în urma unor Adunări ad-hoc în 1857 a dus la Convenția de la Paris din 1858, o înțelegere între Marile Puteri prin care se accepta o uniune mai mult formală între cele două țări, cu guverne diferite și cu unele instituții comune. La începutul anului următor, liderul unionist moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales ca domnitor al Moldovei și Țării Românești, aducându-le într-o uniune personală. În 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând unirea politică.

Cu gândul la acele momente înălțătoare, memorabile pentru istorie în sine dar mai cu seamă în inimile românilor, am putea sărbători nu neapărat ieșind undeva în stradă pentru a juca Hora Unirii. Acest imn horit al acelor zile mărețe poate învia în fiecare din noi ți dacă… spunem zâmbind, cu inima deschisă LA MULȚI ANI vecinilor de pe stradă ori… fiștecui ne iese azi în cale. Ori poate îndreptându-ne pașii către acele locuri și oameni fermecați făcuți din sânge de român, care au avut harul și dărnicia de a-și preface acsele în muzee tradiționale, țărănești, la îndemnul propiei iubiri de țară. Am putea sărbători, de asemenea, răsfoind poeziile lui Goga sau ale lui Eminescu ori pur și simplu ascultând mari voci ale acestui neam… ori, de ce nu, vizionând un film cu Grigore Vasiliul Birlic, născut, printr-o nobilă coincidență, tot pe 24 ianuarie, însă în 1905. să reînvățăm să simțim românește, să n eregăsim în fiecare din aceste gesturi și să ne apropiem cu DOR, cu DRAG și cu RESPECT de istoria neamului mostru.

LA MULȚI ANI, ROMÂNI! LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!

 

 

Surse foto: Anuța și Aurel Achim, www.cinemarx.ro

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole

UPDATE: Reţinere inculpaţi în dosarul vizând infracţiuni de corupţie săvârşite de angajaţi ai Casei Judeţene de Pensii Sibiu

„Aducem la cunoştinţa opiniei publice că prin ordonanţa procurorului...

Atenție: O nouă metodă de înșelăciune a apărut în spațiul online!

În contextul actual al amenințărilor cibernetice, Poliția Română a...

AȘA DA! Spații moderne pentru comercializarea florilor în cartierele Sibiului!

MINUNAT!!! Spații mai frumoase și mai funcționale pentru comercializarea...

Alte articole

La noi, sărbătorile nu s-au gătat! Vin Lolele! Poftiți la gogoși!

Asociația ”Breasla Lolelor”din Agnita are deosebita plăcere să anunțe...

FAIN AȘA: Muzeul ASTRA începe anul cu o expoziție organizată într-unul dintre cele mai spectaculoase castele din Europa!

Muzeul ASTRA organizează la Castelul Vianden din localitatea Vianden,...

Un mesaj… numai bun să vă meargă la inimă, AZI, din partea managerului Muzeului Național Brukenthal

"Ziua Culturii Naționale ne oferă prilejul să subliniem importanța...

Percheziții Casa de Pensii Sibiu! Detalii…

Ruginosu Mihaela, Prim Procuror Adj. în cadrul Parchetului de...

Singurul volum tipărit în timpul vieții lui Eminescu, la Biblioteca Județeană ASTRA

Mihai Eminescu, poetul de geniu apărut în sânul națiunii...

Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total din pricina unui accident!

ATENȚIE: Strada Transilvaniei din municipiul Sibiu este blocată total...

Mihai Doroftei – ”Energia regenerabilă are un potențial uriaș pentru economie”

Mihai Doroftei, antreprenor de succes cu o vastă experiență...

Din aceeași categorie

Categorii populare