SB: 200 de familii de romi vor avea casele intabulate la Iacobeni

Căminul Cultural din Iacobeni a găzduit ieri prezentarea publică a proiectului cu finanțare nerambursabilă ”Dreptul la proprietate”, finanţat în cadrul programului guvernamental ”Anul participării şi responsabilizării cetăţenilor” derulat de Agenţia Naţională pentru Romi. În județul Sibiu proiectul este derulat de Consiliul Judeţean Sibiu, în calitate de solicitant, în parteneriat cu Primaria comunei Iacobeni şi Asociaţia pentru Dezvoltarea Economiei Sociale Fuiorul de Lână.

Obiectivul general al proiectului constă în creşterea calităţii locuirii şi asigurarea drepturilor cetăţeneşti pentru un număr de 200 imobile în care locuiesc cetăţeni aparţinând minorităţii rome. Printre obiectivele specifice se numără identificarea gospodăriilor care nu deţin acte de proprietate aparţinând comunei Iacobeni, întabularea unui număr de 200 proprietăţi şi notarea proprietarilor la OCPI și realizarea unui parteneriat activ între structurile publice locale şi organizaţiile nonguvernamentale în vederea desfăşurării unor acţiuni concrete pentru legalizarea aşezărilor în care locuiesc preponderent membrii minorităţii romilor.
Grupul ţintă al proiectului este selectat din cadrul populaţiei de etnie romă de pe raza comunei Iacobeni, populaţie cu risc de marginalizare socială, lipsa actelor de proprietate fiind o cauză a imposibilităţii de a beneficia de drepturile cetăţenilor europeni, la educaţie, la serviciile sociale, medicale etc.
Proiectul va fi finalizat la începutul lunii decembrie cu predarea actelor de proprietate, iar valoarea lui este de 181.600 lei cu TVA inclus, din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Sibiu este de 36.320 lei, iar contribuţia Agenţiei Naţionale pentru Romi este de 145.280 lei .

Astfel, pana in luna decembrie cele 200 de familii din Iacobeni vor avea intabulate casele. La fel se va intampla, pe un proiect paralel, si la Mosna. Alte 200 de familii de romi vor avea, pana in decembrie, actele pe casele unde locuiesc.

Potrivit Oficialilor Consiliulul Judetean, intabularea caselor romilor va continua si in 2015, cand alte doua localitati vor trece pe lista.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: