Tot mai des, copiii aleg să-și facă dreptate cu pumnul sau cu briceagul în școli, alții sunt umiliți de colegi pentru că mai săraci și poate nu-și permit să vină cu haine sau ceasuri de firmă, alții, pur și simplu practică și la școală violența pe care o trăiesc acasă, în familie, înțelegând că numai așa își pot croi drum în viață… Așa se afce cot mai adesea, școlile, grădinițele, spațiile de joaca, strada în ultimă instanță, devin scena unde se consumă, la urma urmelor, fapte anti-sociale, mai mult sau mai puțin grave, drame…
Așa cum am anunțat anterior, joi, 26 aprilie, a avut loc sedința de plen a ATOP Sibiu, în cadrul căreia a fost distribuit un material de informare despre etapele campaniei anti bullying – Stop intimidare, Stard cooperare.
PRECIZARE: Materialul a fost pus la dispozitie de dna director a Centrului Judetean pentru Resurse si Asistenta Educationala Sibiu, CJRAE, Valeria Purcia.
Etapele şi activităţile care vor fi derulate în cadrul campaniei de prevenire
a bullying-ului în mediul școlar
,,STOP INTIMIDARE, START COOPERARE !”
- Componenta de prevenire a bullying-ului în mediul școlar:
- Lansarea campaniei la nivelul municipiului Sibiu, care va avea loc în data de 9 mai, ora 13, la Sala Transilvania din Sibiu.
- Sunt invitaţi să participe elevii de gimnaziu, cadrele didactice şi părinţii.
- Lansarea campaniei are ca scop informarea și sensibilizarea elevilor, părinților și cadrelor didactice cu privire la efectele comportamentelor de tip bullying.
- Se vor distribui participanţilor flyere şi pliante care vor cuprinde informaţii cu privire la tema campaniei.
- În deschidere vor lua cuvântul parteneri din cadrul proiectul.
- Între 2 vorbitori, vor fi prezentate filme tematice în concordanţă cu vârsta elevilor participanţi.
- Estimăm durata activităţilor de lansare a campaniei de maxim 1h şi 30 min.
- În perioada mai – iunie / septembrie – octombrie 2018 se vor desfăşura la nivelul şcolilor gimnaziale din Sibiu lectorate cu părinții/elevii/cadrele didactice în vederea informării și dezvoltării abilităților de identificare / recunoaștere a comportamentelor de tip bullying cât și a strategiilor aplicative în aceste situații.
- Partenerii care au competenţe ce vizează palierul de intervenţie la nivelul şcolilor au delegat participanţi ( profesori consilieri şcolari, psihologi, poliţişti, jandarmi, asistenţi sociali, alţi specialişti) şi vor face parte din cadrul echipelor mobile care se vor deplasa în şcoli şi vor susţine lectorate, oferind o perspectivă interdisciplinară cu privire la fenomenul şi comportamentele de tip bulying.
- Componenta de combatere a bullying-ului în mediul școlar:
Activităţile de combatere a bullying-ului la nivel de școală/clasă/individual se vor derula din septembrie 2018 şi vor cuprinde sesiuni de consiliere psihopedagogică și educațională în vederea dezvoltării abilităților de combatere a fenomenului de bullying la nivelul școlilor/claselor de elevi cât și individual, acolo unde este cazul. Acestea vor cuprinde:
- Consiliere psihopedagogică de grup pentru elevi, cadre didactice, părinţi, în care pe lângă profesorul consilier şcolar vor putea participa şi psihologi, asistenţi sociali, alţi specialişti din cadrul instituţiilor partenere care au competenţe în activitatea de consiliere.
- Consilierea psihopedagogică individuală va fi oferită de profesorul consilier şcolar; cazurile care depăşesc competenţa sa, vor fi îndreptate spre alte instituţii specializate .
- Activităţile vor fi derulate pe parcursul anului şcolar 2018 – 2019.
- Aplicarea, în perioada mai – iunie 2019 a unui set de chestionare cu privire la eficienţa activităţilor desfăşurate în cadrul campanie. Chestionarele vor fi aplicate grupului ţintă care a luat parte la activităţile desfăşurate: elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor participanţi.
- Componenta de evaluare
- Interpretarea setului de chestionare aplicate elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor participanţi în perioada mai – iunie 2019 cu privire la eficienţa activităţilor desfăşurate în cadrul campanie şi a rezultatelor obţinute.
- Componenta de diseminare a rezultatelor obţinute
- Realizarea unui studiu pe baza datelor colectate şi a rezultatelor obţinute în urma derulării campaniei – ,,STOP INTIMIDARE, START COOPERARE !” – Campanie de prevenire a bullying-ului în mediul școlar, care va fi prezentat partenerilor şi instituţiilor şcolare participante, iar rezultatele finale vor fi comunicate în mass-media.