SIBIUL, un fel de… CAPITALĂ MONDIALĂ: FITS 2016, TEATRU la puterea… 452

10-19 iunie 2016: zilele în care TEATRU-I REGE la SIBIU. Cea de a 23-a ediție a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE TEATRU de la SIBIU.

“Ar trebui să vorbim câteva ore, poate chiar zile despre tot ce înseamnă noutăți în festival pentru că, să nu uităm, vorbim despre 452 de evenimente. Este o cifră uriașă, care poziționează festivalul de la Sibiu pe primul loc în lume, fiind nenumărate nume care ajung pentru prima dată la Sibiu. Vorbim de la Tim Robbins până la Christoph Marthaler, de la Ludovic Lagarde — La Comedie de Reims până la Antonio Andrade Flamenco, de la Finzi Pasca la cea mai importantă companie de teatru Noh din lume, Yamamoto Noh Theater care este și sub patronaj UNESCO. Sunt nume extraordinare, de la Gecko la Aditi Mangaldas Dance Company, de la Scottish Dance Theatre până la Inbal Pinto. Kor?unovas vine pentru prima dată la festival. Tot pentru prima dată vine Thomas Ostermeier, vine Alvis Hermanis, Luk Perceval. Sunt nume râvnite de toată lumea”, a anunțat ieri maestrul Constantin Chiriac- directorul FITS, citat de AGERPRES.

Confirmarea, reconfirmarea unui uriaș izvor de teatru- festivalul internațional de la SIBIU care, iată, crește de la an la an precum Făt-Frumos cel din poveste, în numele unei arte pe cât de vechi, pe atât de tânără și generaosă, pe atât de adorată de sibieni, încât e gata să prefacă fesivalul într-un fenomen, în hrană spirituală fără de care, iată sibienii și iubitorii de teatru… din lumea întreagă nu mai pot trăi.

Demn de remarcat, în prim-planul evenimentelor de la ediția 2016 a FITS va fi și… Fabrica de Cultură: un Centru alternativ pentru Cultură, Educație și Cercetare, unde s-au amenajat trei spații de joc pentru Faust, Lulu și Metamorfoze. Simplu: într-o hală industrială dezafectată, dar care poate fi atât de plină de… spectacol, de cultură.

Așadar, nudoar cifre. Ci și transformări, povești, și, mai presus de orice, inspirație, dorință și… foarte, foarte multă muncă. Ingredientele principale ale unui festival uriaș. Nu pentru ambiția unor laude, ci pentru nestăpânita și… necesara poftă de cultură a sibienilor, a celor care an de an vin la Sibiu din toate colțurile țării și ale lumii să se bucure de TEATRU.

 

Numai 3 săptămâni până la marele eveniment!

 

 

 

sursa foto: Sibfest.ro

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: