Studiu Banca Românească și Imobiliare.ro: Ratele Prima Casă la garsonierele din Sibiu sunt cu peste 20% mai mici față de chiriile lunare

Ratele Prima Casă la garsonierele din Sibiu sunt cu peste 20% mai mici față de chiriile lunare. Rata lunară la garsonierele din Sibiu este de 117 euro, în timp ce chiria ajunge la 150 de euro/lună, arată un studiu realizat de Banca Românească S.A. – Membră a Grupului National Bank of Greece – și Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din România.

În Capitală, rata lunară la garsonierele cumpărate prin programul Prima Casă ajunge, în medie, și cu peste 20% mai mică față de chiria medie lunară. Cea mai mare diferență, de 23%, este înregistrată în Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari. Și în Ploiești și Iași ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% față de chiriile lunare.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotațiilor medii din 9 zone ale Capitalei și din 9 orașe din întreaga țară (Sibiu, Timișoara, Cluj Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești) reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituția Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere și, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, declară Dan Grigoriu, Director Divizia Produse și Segmente Retail Banca Românească.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător prin programul Prima Casă plătește o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti și cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).

„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, subliniază Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii. „Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, spune Dan Grigoriu.

Spațiu mai mare, avans mai mare

Valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei. De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000  de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului. De exemplu, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro. 

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară (330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite. Dobânda pentru creditele acordate de Banca Românească în programul Prima Casă este formată din ROBOR la 3 luni plus o marjă fixă de 2,5%.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: