TISPOL – SEATBELT 11 – 17 martie 2019. În județul Sibiu, sute de sancțiuni contravenționale!

images_foto_032019_C1

Săptămâna 11 – 17 martie a.c. a fost, așa cum am anunțat la timpul potrivit, una dedicată conștientizării participanților la trafic cu privire la importanța portului centurii de siguranță și a utilizării dispozitivelor de retenţie pentru copii. Activităţile s-au înscris în calendarul european al Poliţiilor Rutiere – TISPOL SEATBELT.

 

În perioada menționată, polițiștii rutieri sibieni au controlat 1.745 de autovehicule și au aplicat 617 sancțiuni contravenționale persoanelor depistate fără centura de siguranță. În același context, 46 de conducători auto au fost sancționați deoarece foloseau telefonul mobil fără dispozitiv hands – free.

Pentru siguranța tuturor în traficul rutier, principalele aspecte de care conducătorii auto trebuie să ţină seama sunt următoarele:

  • Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;

  • Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei, sau dacă sunt protejaţi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii;

  • Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

IMPORTANT: Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat caracteristicilor fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului conform instrucţiunilor de montare furnizate de producător.

Aceste dispozitive pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei de deplasare a autovehiculului sau opusă acesteia, doar după dezactivarea airbag-ului frontal.

  • nerespectarea obligaţiei de a purta, în timpul circulaţiei pe drumurile publice, centura de siguranţă ori căştile de protecţie omologate, după caz: 2 sau 3 puncte amendă şi 2 puncte penalizare;

  • nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul şi tractor agricol sau forestier de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte amendă.

  • nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate: 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare

  • nerespectarea dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă: 4 – 5 puncte amendă şi 3 puncte penalizare

Polițiștii sibieni continuă activitățile având drept scop principal prevenirea victimizării prin accidente rutiere şi creşterea gradului de siguranţă a participanţilor la trafic.

Sursa foto: Politia Romana

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: