Peste numai câteva zile, debutează o nouă stagiune a Filarmonicii de Stat din Sibiu. După o vară fierbinte, plină de muzică, într-un perpetuum muzical fără pic de răgaz.
Moment de bilanţ şi cules de roade, gongul dinaintea primului concert al stagiunii (care are loc azi, începând cu orele 19.00, aducând la pupitru pe maestrul THEO WOLTERS), ne oferă prilejul unui scurt interviu cu directorul instituţiei, Dl Ioan Bojin.
R: Abia s-a încheiat Festivalul Internaţional al Artei Lirice, ca şi începe o nouă stagiune. Aş începe prin a întreba câte concerte aţi avut, de fapt, între cele două stagiuni… aţi lucrat la foc continuu…
I. B.: Aşa este, activitatile Filarmonicii s-au derulat pana tarziu in luna iulie si chiar si in luna august cand toate institutiile de concerte se aflau in vacanta. Multitudinea de proiecte culturale initiate de Filarmonica si implicarea in altele, la solicitarea unor operatori culturali, a unor parteneri din Romanaia sau din strainatate duce, inevitabil, la prelungirea perioadei de lucru si la continuarea unor activitati. Astfel, dupa inchiderea stagiunii au fost realizate mai multe concerte in Sibiu, Medias si Cisnadioara in cadrul „Zilelelor Muzicale Româno-Americane”, serie de concerte estivale finalizata cu un concert in Piata Mare a Sibiului. La acest concert, traditional deja, au participat mii de spectatori. A urmat apoi Concursul International de Pian si Compozitie „Carl Fitsch” eveniment ajuns la cea de-a 18 –a editie si, nu in ultimul rand, concertele in aer liber din luna august, organizate in parteneriat cu Elite Art Club UNESCO.
Iata, asadar, acesta a fost ritmul pe perioada verii si, sa nu uitam ca, in acelasi timp au demarat lucrarile pentru reabilitarea acustica a scenei salii Thalia, un proiect finalizat acum, la inceputul noii stagiuni.
R:Care este secretul acestei forţe care, iată… nu vă dă pace…?
I.B: Eu cred ca este vorba doar de multa pasiune si implicare in ceeace facem. Trebuie sa iubesti muzica si pe muzicieni, sa-i respecti si sa li te dedici de multe ori dar nu trebuie sa uiti nici un moment publicul caruia i te adresezi. Poate fi si acesta secretul unor reusite in ceeace ne priveste.
R: Au vreo semnificaţie aparte piesele, compozitorii aleşi pentru primul concert al noii stagiuni?
I.B: Cu siguranta. Am dorit sa avem o deschidere festiva a noii stagiuni tinand cont si de conditiile scenice imbunatatite, cu lucrari muzicale cunoscute, capodopere ale muzicii universale. „Preludiu la unison „ din Suita I-a de George Enescu si Simfonia a 9-a de L.v Beethoven vor incanta cu siguranta spectatorii prezenti la acest prim concert.
R: Ce noutăţi, proiecte, surprize aduce noua stagiune?
I.B: Pe lângă condiţiile scenice mult imbunatatite, care vor contribui intr-o masura foarte mare la o mai buna auditie muzicala pentru public, stagiunea este structurata in asa fel incat sa asigure o mare diversitate in ceea ce priveste repertoriul orchestrei si colaborarea cu dirijorii si solistii invitati. Se afla pe agenda noastra de concerte multe nume de marca ale scenei muzicale simfonice din Romania dar si foarte multi invitati din strainatate. O mai stransa colaborare va exista, incepand din aceasta stagiune, cu tanarul dirijor sibian Gabriel Bebeselea devenit, de curand, „dirijor invitat principal” al orchestrei. Toate programele si festivalurile consacrate deja se vor desfasura si in aceasta stagiune, in formule noi adaptate cerintelor spatiilor de desfasurare si exigentelor publicului. Eu invit pe toti cei care doresc sa se bucure de momente de incantare muzicala sa ne viziteze la sediul filarmonicii sau sa intre pe site-ul institutiei pentru a afla toate informatiile legate de programele muzicale.
R: Va debuta stagiunea în sala renovată?
I.B: Lucrarile sunt finalizate, repetitiile au inceput deja pentru concertul de deschidere asa ca nu exista motive sa nu debutam in noua sala.
R: Referitor la componenţa orchestrei, la contracte cu dirijori sau solişti de renume care ar fi în premieră al Sibiu…
I.B: Ar fi de mentionat aici prezenta unor dirijori ca Walter Gugerbauer din Germania, dirijorul ceh Martin Peschik, pianistul rus Alexei Nabioulin, castigatorul premiului I la Concursul International de Pian „Carl Filtsch”, pianistul Dmitri Masleev sau pianistii japonezi Momoko Masuda si Tadashi Imai.
R: Există perspectiva, pe parcursul stagiunii, a unor miniturnee în ţară sau în străinătate?
I.B: Suntem invitaţi din nou in Franta, in luna decembrie, pentru trei concerte la Salon de Provence, Marsilia si Nevers. Alaturi de orchestra filarmonicii din Sibiu vor evolua artisti lirici ai corului filarmonicii „Transilvania” din Cluj Napoca. Concertele vor fi dirijate de Francois Robert Girolami, director artistic asociat al orchestrei noastre iar programul propus pentru acest turneu va fi prezentat publicului din Sibiu in concertul de Craciun.
R: În afara modernizării sălii, aveţi în plan şi alte proiecte, alte investiţii?
I.B: Speram sa concretizam in curand doua noi proiecte de imbunatatiri functionale; instalarea unei platforme hidraulice care sa faciliteze transportul pianului in scena si achizitionarea unui echipament suplimentar de lumini in scena.
R: Aveţi în plan şi concerte-lecţii sau colaborarea cu elevii Liceului de Artă?
I.B: Concertele de educaţie muzicală pentru copii si tineri reprezintă în continuare un obiectiv prioritar in ceea ce priveste programele muzicale ale institutiei. Vor fi organizate si in aceasta stagiune o serie de concerte tematice, interactive, prin care dorim sa oferim copiilor indrumarea necesara in cunosterea instrumentelor muzicale specifice orchestrei simfonice şi înţelegerea lucrărilor audiate.
Exista o colaborare permanenta intre Filarmonica si Liceul de Arta din Sibiu care se concretizeaza anual in organizarea mai multor evenimente artistice specifice.
Aşadar, efervescenţă, muncă, artă, spectacol. Simplu: pentru că "Fără muzică, viaţa ar putea fi doar o eroare." , cum concluziona Friedrich Wilhelm Nietzsche.