Un hotel… călătorind prin SECOLE… LA SIBIU!

HA

 

Și… hotelurile au, uneori, amintiri. Dar când acestea numără SECOLE și… ÎMPĂRAȚI, ce POVESTE!!!

Ehei! Ce hotel, ce… poveste! A fost gazdă pentru regi, regine, prinţi, duci, conţi, compozitori, poeţi şi artişti. Este unul dintre cele mai vechi hoteluri funcţionale din România, cu o istorie de aproape un secol jumătate. Însă începuturile i-au fost modeste. Rădăcinile îi sunt… mult mai îndepărtate: hanul se numea „La Steaua Albastră” și a fos atestat tocmai în anul 1544.

 

Se cunoaște că în acest han a fost găzduit Iosif al II-lea al Sfântului Imperiu Roman în anul 1783, iar în cinsta acestui eveniment proprietarul hanului avea să îi schimbe numele în “Împăratul Romanilor” (“ Römischer Kaiser”).

În acest han a fost găzduit însuşi regele Suediei în 1714, în timpul periplului său beligerant din Balcani, după cum aflăm de la istoricul Răzvan Pop.

Hanul se extinde, în 1857, Magistratul a cumpărat Casa Wayda, pentru suma de 25.000 de guldeni, intentia fiind extinderea hanului. În 1873 sala festivă va fi parchetată, în 1876, în acest loc se vor ţine spectacolele teatrale în timpul refacerii teatrului.

În 1891 se va decide demolarea vechiului edificiu şi înlocuirea acestuia cu unul modern care să se alinieze la cerinţele vremii. 

Noua clădire va fi inaugurată în 7 septembrie 1895, fiind construită vis- a- vis de vechea locație, demolată și ea (aici fiind construită Comenduirea armatei austro – ungare), pe locul unde își avea prăvălia Constantin Hagi Popp (despre acest mare sibian am scris aici) și Compania Grecească.

Așa cum precizează istoricul Răzvan Pop, clădirea este construită în formă de U, cu un subsol, parter înalt, două etaje şi încă un etaj amenajat în mansardă. Clădirea este articulată prin axele de colţ, compuse pe verticală. Aceste element terminal, aflat la intersecţia străzilor Bălcescu şi Xenopol, este distinct de restul hotelului prin articularea diferită a ferestrelor, aceste fiind duble la primul etaj şi triple la al doilea şi o fereastră cu cornişă şi pervaz profilat, care apare în centrul aticului, care se desfăşoară într-un al treilea etaj delimitat printr-un brâu orizontal.

 


Sursa foto:http://www.razvanpop.ro/ 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: