Unul din cele mai bune cvartete de coarde din lume, ConTempo, celebrat la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului ICon Arts. La SIBIU!

Muzica daruieste, muzica uneste… spirit, arta, suflet, performanta, vis, sunet… iata o noua dovada!

Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul de coarde ConTempo va fi în centrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts, ce va avea loc în perioada 24 iulie – 1 august. Evenimentul va reuni peste 150 de artişti, de pe toate continentele, pentru o serie de concerte de muzică clasică şi contemporană, operă, etno-jazz sau chiar tango argentinian.

          Considerat unul din cele mai bune din lume, cvartetul Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, ConTempo, este subiectul celei de-a doua ediţii a seriilor ”Celebrates!” , ce îşi propun să aducă de fiecare dată, în centrul Festivalului, câte o personalitate culturală apreciată a momentului. Prima ediţie, din 2014, a fost dedicată celebrului jazzman Mircea Tiberian.

          ICon Arts 2015 prezintă opt concerte de muzică clasică şi contemporană: multă operă, etno-jazz cu influențe balcanice și din Orientul Mijlociu, lucrări în premieră mondială compuse de studenții Academiei ICon Arts și un antrenant duel vioară-percuție sunt printre highlights-urile  ediției din acest an. Cele mai multe evenimente sunt programate la Sala Thalia din Sibiu, dar, ca şi în cadrul ediţiilor anterioare, va avea loc câte un eveniment muzical la Castelul Peleş din Sinaia şi în cetăţile de la Biertan şi Cisnădioara.

          Evenimentul principal al Festivalului ICon Arts Celebrates! este programat în data de 31 iulie, de la ora 19.00, la Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat Sibiu, când cvartetul RTÉ ConTempo va susţine un concert extraordinar alături de îndrăgita interpretă Analia Selis.

Biletele la festival costă între 10 și 15 lei și se pot achiziționa prin rețeaua Eventim, în librăriile Humanitas, dar și în magazinele Domo, Germanos, Orange și Vodafone.

American Voices

Vineri, 24 iulie, ora 18.00, Biserica Cetate Biertan

Interpretează: Laura Watson- mezzo-soprană, Carol Coleson – soprană, Rebecca Cook – soprană, Bernardo Medeiros – bariton și Ivan Ley – bariton. La pian: Diana Spînu

Devenit deja tradiție, primul concert al Festivalului ICon Arts a avut loc la Biserica Cetate din Biertan, vineri, 24 iulie, de la ora 18. Intitulat “American Voices – Celebrating American Composers”, concertul a fost susținut de tineri absolvenți ai unor universități prestigioase de peste ocean: Laura Watson – mezzo-soprană, Carol Coleson – soprană, Rebecca Cook – soprană, Bernardo Medeiros – bariton și Ivan Ley – bariton, acompaniați la pian de Diana Spînu. Programul, compus din muzică americană contemporană și arii de operă, va introduce publicului pe unii dintre cei mai apreciați compozitori americani din ultimele secole: Aaron Copland, Libby Larsen, Ned Rorem, John Duke sau George Gershwin. Intrarea la concert este liberă.

Aspects of Love

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 – Sinaia, Castelul Peleș

Recital de operă. Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, Romania)

În cea de-a doua zi, festivalul se mută într-un spațiu regal, la Castelul Peleș din Sinaia, pentru un recital de operă de excepție. Voci renumite ale scenei mondiale – soprana Anne-Marie Condacse și baritonul David Malis – vor oferi o mostră de excelență, acompaniați la pian de Diana Spînu. Din program fac parte lucrări ce trec în revistă toate fațetele și stările iubirii, lucrări compuse de Mozart, Enescu, Frontini, Gershwin sau Leoncavallo. Intrarea la concert se face pe baza invitațiilor ce pot fi obținute de pe site-ul www.peles.ro.

          Vioară vs Percuție

Luni, 27 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș – vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu – percuție.

ICon Arts revine în Sibiu, pentru cel de-al treilea eveniment muzical și propune publicului, la Sala Thalia, un duel antrenant, în care melodia și ritmul se întrec în a-și dovedi supremația. Combatanții sunt un violonist – Ladislau Csendeș și cinci percuționiști: Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu.

 

Secret poetry by ARIFA

Marți, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Alex Simu (Romania) – Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Greece) – Tarhu, Ney Franz von Chossy(Germany) – Piano, Sjahin During (Turkey/Holland) – Afro Anatolian Percussion

Cel de-al patrulea concert sub marca ICon Arts va purta spectatorii într-o călătorie poetică prin colorații Balcani și îndepărtatul Orient. Concertul, “Secret Poetry” by ARIFA, va fi o experiență plină de vitalitatea elementelor extrase din ”Babylon, Istanbul, București și Amsterdam, îmbogățite cu live electronics și improvizații contemporane. Rezultatul transcende suma părților sale și deschide drumul unei călătorii incitante prin hățisurile îndepărtate ale imaginației”, potrivit Songlines Magazine (UK).

 

ARIFA este un grup internațional de etno-jazz cu inflexiuni contemporane, fondat în anul 2010, în Amsterdam. Compus din muzicieni din România (Alex Simu – clarinet și live laptop), Grecia (Michalis Cholevas – tarhu & ney), Germania (Franz von Chossy – pian) și  Turcia/Olanda (Sjahin During – percuții), grupul explorează vechile tradiții din Balcani și Orientul Mijlociu, reinterpretându-le într-un stil improvizatoric propriu, contemporan, pentru care a fost apreciat de critici și public, deopotrivă.

Concert ”Composer in Residence” 

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Șase premiere  mondiale cu RTÉ ConTempo Quartet (Irlanda)

În urma unei selecții internaționale, șase compozitori din Australia, China, Finlanda, Germania, Israel și România au fost aleși pentru a participa în cadrul programului de rezidență creativă al Academiei ICon Arts. Aceștia au compus cvartete de coarde ce vor fi interpretate , în premieră, miercuri, 29 iulie, pe scena Sălii Thalia, de către unul dintre cele mai apreciate cvartete din lume: ConTempo.

Workshop în concert

Joi, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Cursanții Academiei ICon Arts

Pentru a XIII-a oară, Academia ICon Arts se desfăşoară în paralel şi se intersectează cu festivalul cu acelaşi nume. Ediţia din acest an reunește la Sibiu peste 130 de maeștri și studenți de pe toate continentele, pentru aproximativ două săptămâni de cursuri de vară. Cei mai buni dintre cursanți vor evolua pe scena Sălii Thalia, în 30 iulie, într-un concert antrenant, cu diferite combinații vocal-instrumentale și lucrări din diverse perioade istorice. Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.

”ICon Arts Celebrates! – RTÉ ConTempo 20”

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 – Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

După 20 de ani de excelență interpretativă, cvartetul de coarde RTÉ ConTempo, considerat unul din cele mai bune din lume, este sărbătorit în România, în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Festivalului ICon Arts.

Main-event-ul Festivalului ICon Arts Celebrates! va avea loc la Sala Thalia, vineri, 31 iulie, de la ora 19,  când membrii cvartetului RTÉ ConTempo, vor susține un concert extraordinar alături de îndrăgita interpretă Analia Selis. Din programul serii fac parte lucrări clasice, contemporane, tango argentinian și momente-surpriză. Publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală ieșită din comun, ghidată, pe de o parte, de sensibilitatea și șarmul artistei, și de energia și emoția pe care cvartetul ConTempo le creează, pe de altă parte.

ICon Arts Gala

Sâmbătă, 01 august, ora 12.00 – Cisnădioara, Cetatea fortificată

La finalul Academiei și Festivalului ICon Arts Celebrates! – Sibiu, participanții se vor reuni, prin tradiție, în Cetatea Fortificată de la Cisnădioara, pentru spectacolul de gală.

          Icon Arts, după 13 ani

          ICon Arts, organizat de către Exces Music și UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, înseamnă atât un curs internaţional de artă (Academia ICon Arts), cât şi un festival de concerte şi spectacole (Festivalul ICon Arts), susţinute de participanţii  Academiei, dar şi de nume ale muzicii contemporane recunoscute la nivel mondial. Cele două părţi ale proiectului International Contemporary Arts se completează reciproc.  Din 2013, Academia ”ICon Arts” s-a extins și peste hotare, o parte din atelierele sale fiind găzduite, în luna august, de Academia di Romania, în Roma.

 

               Partener oficial: BMW Contempo Cars Sibiu

          Parteneri: Cetelem România, UNMB – Universitatea Națională de Muzică București, Filarmonica de Stat din Sibiu, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu, Biserica Evanghelică din Cisnădie și Hotelul Continental Forum, Colegiul de Muzică ”Sigismud Toduță”, Contemporary Music Centre – Ireland, Korvat Auki, Festivalul de Film Istoric Râsnov și Fundația Gabriela Tudor, Giusti

          Finanțatori: Consiliul Județean Sibiu, ICR – Institutul Cultural Român, Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, Programul Național ”Oportunități la Tine Acasă” și Programul ”Cultura” al Uniunii Europene

         

Informații despre organizatori vă sunt disponibile pe paginile: www.excesmusic.ro și www.ucimr.ro.

 

Programul Festivalului de Muzică Contemporană ICon Arts – Celebrates! (XIII) – 24 Iulie – 1 August 2015

Sâmbătă, 25 iulie, ora 16.00 – Sinaia, Castelul Peleș

Recital de operă

Annemarie Condacse (soprană, SUA), David Malis (bariton, SUA), Diana Spînu (pian, România)

Luni, 27 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Vioară vs Percuție

Duel concertistic. Combatanți: Ladislau Csendeș – vioară, Alexandru Anastasiu, Andrei Marcovici, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Munteanu – percuție.

Marți, 28 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Secret poetry by ARIFA

Alex Simu (România) – Sax, Clarinet & Live Laptop, Michalis Cholevas (Grecia) – Tarhu, Ney Franz von Chossy (Germania) – Piano, Sjahin During (Turcia/Olanda) – Afro Anatolian Percussion

Miercuri, 29 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

6 premiere  mondiale cu RTÉ ConTempo Quartet

Concert ”Composer in Residence” 

Joi, 30 iulie, ora 19.00 – Sibiu, Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

Workshop în concert.

Cursanții Academiei ICon Arts

Vineri, 31 iulie, ora 12.00 – Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu

Conferință  “RTÉ ConTempo – 20”

Vineri, 31 iulie, ora 19.00 – Sala “Thalia” a Filarmonicii de Stat

”ICon Arts Celebrates! – RTÉ ConTempo 20”

Participă: Cvartetul ConTempo (Irlanda) și Analia Selis

Sâmbăta, 01 august, ora 12.00 – Cisnădioara, Cetatea fortificată

ICon Arts Gala.

ConTempo

 

Format în 1995, pe vremea studenției la Universitatea de Muzică din București, cvartetul ConTempo a devenit unul dintre cele mai apreciate cvartete tinere de azi, cu 14 Premii Internaționale, numeroase turnee mondiale și peste 1200 de concerte în 46 de țări.

Au studiat împreună cu cele mai apreciate cvartete de coarde din lume, precum Amadeus, Alban Berg , Tokyo, Emerson, Hagen și Quartetto Italiano.

ConTempo au avut onoarea de a fi invitați să interpreteze în fața unor mari personalități precum regretatul Papa Ioan Paul al II-lea la Castelul Gondolfo în Italia, pentru Prințul Charles în Londra și la Highrove, pentru Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, în fața Miniștrilor UE, a câștigătorului Premiului Nobel Seamus Heaney și pentru celebrii actori de la Hollywood Angelica Houston, Angela Lansbury, Martin Sheen și Merv Griffin. Totodată, au înregistrat muzica pentru serialul HBO realizat de Tom Hanks și Steven Spielberg, „Band of Brothers”.

După 10 ani de rezidență artistică al orașului Galway,  în 2013, în urma unei audiții europene, ConTempo câștigă selecția pentru rezidența RTE, devenind  cvartetul de coarde al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda.

          Supranumit ”ABBA muzicii clasice”, cvartetul a obținut un număr record de 14 premii internaționale în competiții din Londra, Munich, Hamburg, Roma, Graz, Berlin, București și Praga (Premiul 1 în Competiția GrosserForderpreise în Munich-Germania, Premiul 1 în competiția Valentino Bucchi în Roma-Italia, Premiul 1 în competiția Tunnel Trust din Londra-Regatul Unit, Premiul 1 în competiția Mozart în România, Premiul 2 în competiția internațională Johannes Brahms International Hamburg-Germania, Premiul Publicului și Premiul 3 în Competiția pentru Cvartete cu Coarde din Londra, Regatul Unit, Premiul 3 în competiția Schubert und die Musik der Moderne în Graz-Austria, Premiul 3 în competiția Max Reger în Weimar-Germania,  Premiul Wigmore -Londra) precum și Premiul Uniunii Criticilor de Muzică la București.

ConTempo a participat la numeroase Festivaluri Internaționale renumite în Europa, Asia și America de Nord, printre care Berliner Festwochen, Festivalul George Enescu în România, Festivalul Haydn în Eisenstad, Radio France Musique, Europa Musicale în Munich, Festivalul Clasique-au-Vert în Paris, Festivalul Belfast, Queens and King’s Lynn Festival (în cadrul căruia ConTempo au interpretat ca soliști Introducere și Allegro de Elgar cu Orchestra Filarmonica Regală din Londra).

Au avut mai mult de 1200 de recitaluri de muzică de cameră în spații precum: Carnegie Hall în New York, Wigmore Hall, St. John’s Smith Square și St.Martin-in-the-Fields în Londra, Berliner Philarmoniker, The Waterfront în Belfast, Max Joseph Saal în Munich, Theatre Chatelet în Paris, Auditorium în Brussels, Gedai University în Tokio, Opera House în Tel-Aviv, NCH în Dublin, San Marino, Toronto, Madrid, Palazzo Quirignale în Roma, Lisabona, Stockholm Concert Hall, Vatican, Amsterdam, Graz, Beijing, Ateneul din București și Academia de Muzică din Londra (unde au interpretat Introducere și Allegro de Elgar la patru instrumente Guarneri acompaniați de o orchestră formată exclusiv cu instrumente Stradivarius din colecțiile RAM și Mr. Josefovitz).

David Malis

Este un bariton de la Opera Metropolitană, renumit la nivel internațional, fiind primul american care a câștigat prestigioasa competiție Cardiff Singer of the World. Și-a început cariera la Opera din San Francisco, debutând ca Papageno în Die Zauberflöte.  Davis Malis a debutat la Metropolitan Opera in the Parks cu rolul Belcore în L’elisir d’amore de Donizetti, într-o producție ce reunea artiști precum Luciano Pavarotti, Kathleen Battle și Giuseppe Taddei.  Curând a urmat debutul său pe scena principală a Operei Metropolitane ca Marcello în La Bohème.

Interpretarea lui Ford în Falstaff de Verdi a fost aclamată și l-a propulsat pe artist către Teatro alla Scala, Royal Opera în Covent Garden, Teatro Colòn în Buenos Aires, Welsh National Opera, Brooklyn Academy of Music, Thêàtre des Champs-Elysées în Paris, precum și către un spectacol comandat de Casa Regală la care a participat Diana, Princess of Wales. Malis l-a interpretat pe Figaro în Il Barbiere di Siviglia de peste 30 de ori în colaborare cu renumitul maestru Alberto Zedda, într-o producție inovatoare și foarte populară de Dario Fo, care a fost lansată pe DVD de BBC și RAI. Tot cu Figaro a debutat și la Vienna Staatsoper, precum și la Opera Neerlandeză. Ca interpret activ, a apărut în concert în toată lumea, inclusiv în New York, San Francisco, Chicago, Boston, Los Angeles, Seattle, Hong Kong, Cardiff și Stockholm.

Ca profesor și antrenor vocal, a predat la Teatrul de Opera Lucca în Oberlin, Italia și pentru programul Salzburg în cadrul Universității din Miami. Timp de trei ani a lucrat ca Profesor Asistent de Canto și Co-Director al Teatrului de Operă la Universitatea Miami, în Coral Gables, Florida.

În calitate de regizor de operă și coordonator al Crested Butte Music Festival și al Festival de Musique de St. Barthélémy timp de 12 ani, Malis a produs, regizat si interpretat spectacole precum La Bohème, Cosi fan tutte, Le Nozze di Figaro, Die Zauberflöte, Carmen, La Traviata, L’elisir d’amore, Faust, Die Fledermaus, Don Pasquale, The Merry Widow, The Bear, Madama Butterfly, La Sonnambula, Gianni Schicchi, Il Barbiere di Siviglia și Rigoletto. În prezent, este Director de Operă și Profesor Asistent de Canto la Universitatea din Arkansas.

Anne Marie Condacse

Este o soprană renumită la nivel mondial. Născută în România, Anné-Marie Condacse a fost artist rezident în cadrul Filarmonicii Naționale George Enescu și a performat ca solist invitat pentru Opera Națională Română, Teatrul de Operetă Ion Dacian, Teatrul Liric Oradea, Filarmonica din Cairo, Woodlands Symphony și MooresOperaCenter. Dr. Condacse a susținut numeroase recitaluri și  concerte în Statele Unite, România, Franța, Germania, Egipt, Siria și Mexic.

Printre rolurile de operă din portofoliul propriu se regăsesc: Corinna în Il Viaggio a Reims, Musetta în La Bohème, Susanna în Le Nozze di Figaro, Blöndchen în Die Entführung aus dem Serail, Gretel în Hänsel und Gretel, Cecile de Volanges în Dangerous Liaisons, Adele în Die Fledermaus, Marcantonio în Casanova’s Homecoming, și Prima Nepoată în Peter Grimes.

Dr. Condacse a primit titlul de Doctor în Muzică pentru Interpretare Vocală, cu  specializare în Pedagogie Muzicală și Canto de la Moores School of Music din cadrul Universității Houston. De asemenea, deține un Masterat în Interpretare Vocală de la Shepherd School of Music, RiceUniversity.

În cadrul Universității de Stat din Oklahoma, Dr. Condacse a predat Canto, Dicție, Literatură muzicală vocală, Aprecierea Muzicii, Opera în literatură precum și seminarul de operă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole: